Húsz centre perelik az osztrák államot, de ingázók tízezrei nyerhetnek ezzel

2024. szeptember 18. – 14:28

Húsz centre perelik az osztrák államot, de ingázók tízezrei nyerhetnek ezzel
Ezrek indulnak neki naponta a határnak – Fotó: Nagy Márta/Telex
Nagy Márta
Nagy Márta
Soproni tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Kártérítési pert indított az Osztrák Köztársaság ellen az NZP Nagy Legal nemzetközi ügyvédi iroda a jogellenes határellenőrzések miatt. Ausztria 2015 óta ugyanis „átmenetileg” ellenőrzi a magyar határt, ezzel pedig az ingázóknak okoznak időbeli hátrányt és anyagi veszteséget.

A jogászok nem pénzt akarnak, hanem jogalapot. Ha nyernek, ingázók tízezreinek teremtenek precedenst a kártérítésre.

Ausztria 2015-ben állította vissza a magyar határon az ellenőrzést, ezzel hol jobban, hol kevésbé, de megkeseríti az ingázók életét. Gyakorlatilag visszaépítették a fix határellenőrzési pontokat – a bódékat, a sávokat, a sorompókat. A jogszabályok szerint ezt hat hónapra minden további nélkül megtehetik, és indokolt esetben újabb fél évre meg is hosszabbíthatják. Csakhogy ez az „átmeneti jelleg” kilenc éve tart.

„Az Európai Unió Bírósága már jogerősen megállapította, hogy Schengenen belül a folyamatosan meghosszabbított határellenőrzés jogellenes. Teljesen indokolatlan fenntartani, a migráció visszaszorítására nem alkalmas, sérti az uniós alapjogot, és megnehezíti a magyar dolgozók és utazók életét" . mondta a Telexnek Ruzicska Máté, az ügyvédi iroda jogásza..

Az ügyvédek szerint Ausztriának már nincs kellő indoka a határellenőrzés fenntartására, ezért kártérítési pert indítottak az Osztrák Köztársaság ellen Egy pandémia, valamilyen fenyegetettség esetleg megfelelő érv lenne, de most egyikre sem hivatkozhatnak. A migráció visszaszorítása pedig nem elégséges magyarázat, mivel az embercsempészek jellemzően nem a kijelölt határállomásokat használják.

„A rendőrséget nem lehet perelni annak érdekében, hogy hagyjon fel az ellenőrzésekkel, ezért úgy döntöttünk, az állam ellen nyújtunk be kártérítési igényt" – mondta Ruzicska. Az ügyvédi iroda szerint a határellenőrzéssel az osztrák hatóságok magyar és Kelet-európai ingázók tízezreinek okoznak anyagi hátrányt" a határátkelés lassításával, valamint azzal, hogy kerülő utakra kényszerítik a közlekedőket. "Mi is jártunk így, amikor Bécsbe siettünk egy tárgyalásra, a saját, konkrét esetünk alapján dolgoztuk ki az eljárásunkat” – magyarázta a jogász. Kerülőútjuk húsz eurocentes többletköltséggel járt, de nyilvánvalóan nem a pénzre hajtanak, hanem precedenst akarnak teremteni.

Ha a bíróság kimondaná, hogy jogellenes a határellenőrzés, alapot teremtene az ingázók számára is a kártérítési perek indítására. Ausztriában csaknem 130 ezer magyar munkavállaló dolgozik, vagyis a további pereknek már komoly anyagi tétjük is lehetne.

Ruzicska nyilván nem akart találgatásokba bocsátkozni a per kimenetelét illetően, pláne azután, hogy már Németország is bevezette határain az ellenőrzést. Az unióban „politikailag megtűrt” eljárássá vált a határellenőrzés, a perrel erre is ráirányítanák a figyelmet. Az Ausztria ellen indított kártérítési per első tárgyalási napja október 2-án lesz a Kismartoni (Eisenstad) Tartományi Bíróságon.

Az NZP Nagy Legal nemzetközi ügyvédi iroda egy korábbi, az ágfalvi határon készült riportunkat olvasva döntött úgy, hogy keresetet nyújt be az osztrák nemzeti bírósághoz, mert álláspontjuk szerint uniós jogot sért a határátkelőhelyen a díjbeszedés, illetve az áthaladók önkényes kiválasztása. Többször is foglalkozott azzal, hogy a Győr-Moson-Sopron vármegyei Ágfalva és az osztrák Somfalva (Schattendorf) közötti, uniós pénzből felújított utat és az időszakosan nyitva tartó határátkelőt a schattendorfi önkormányzat 2023 márciusában lezárta. Azon csak díj ellenében, és csak megfelelő indokkal engedik gépjárművel az áthaladást.

Az ügyvédi iroda többfrontos eljárást indított a szerintük alapvető uniós jogot sértő út- és határzár miatt. Abban az ügyben Jelenleg a közigazgatási bíróság döntését várják.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!