Ismét milliárdos közbeszerzést nyert Schmidt Mária kedvenc pedagógusképző cége

2024. szeptember 17. – 19:35

Másolás

Vágólapra másolva

Ismét a Prekog Alfa Kft. nyerte el azt a 1,5 milliárd forintos közbeszerzést, amelyet a Schmidt Mária nevével fémjelzett Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány (KKTKK) írt ki júniusban pedagógusok képzésére – írja az Átlátszó.

Mindez azért is érdekes, mert Schmidt Mária többször is közösen publikált oktatási anyagokat a Prekog Alfa Kft. egyik tulajdonosával. A cég ráadásul nem először nyeri el a KKTKK közbeszerzési eljárását. A Prekog Alfa szervezhette meg például azt az – egyébként online tananyag alapján összeállított – pedagógusképzést is, amelyet egy négycsillagos mezőkövesdi szállodában tartottak tavaly ősszel.

Az Átlátszó azt írja, a Prekog Alfa mellett egy cég indult még a közbeszerzésen: a Zászlóshajó Kulturális és Kereskedelmi Kft. ajánlatát viszont érvénytelennek nyilvánították, miután a cég nem nyújtotta be időben a kért hiánypótlást.

A kiírás alapján a nyertes Prekog Alfának az elnyert összegért minimum ezer főnek kell továbbképzéseket előkészítenie és lebonyolítania 2026 januárig. A feltételek között az is szerepel, hogy a továbbképzést legalább 3 csillagos szállodában kell tartani és a cégnek cateringről is gondoskodnia kell.

Az Mfor azt írja, ez volt a hatodik alkalom, hogy a Prekog Alfa nagy értékű megbízást nyert pedagógusképzésre Schmidt Mária alapítványától. Gyűjtésük alapján a következő összegekben kötöttek szerződést az elmúlt években:

  • 2016: 628 millió forint
  • 2019: 1 milliárd forint + 788 millió forint
  • 2020: 788 millió forint
  • 2021: 630 millió forint
  • 2023: 350 millió
  • 2024: 1,5 milliárd forint

A lap hozzáteszi, a megbízások ellenére a cég a 2022-es 550 millió forintos nyereség után 21 milliós veszteséggel zárta a tavalyi évet. A nettó árbevétel is óriási mértékben, 1 milliárd forintról 110 millió forintra esett vissza. Ráadásul 2024 elején kétszer is NAV-nyomozás indult a Prekog Alfa ellen, végül azonban mindkét eljárást törölték. A társaság beszámolója szerint a tavalyi veszteséges működést elsősorban az „új tevékenységgel (könyvkiadással) kapcsolatban felmerült költségek és az oktatást kiegészítő tevékenységű árbevétel jelentős visszaesése okozta”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!