Eltűnt az 1838-as árvízszintjelző tábla a budai Bem tér sarkáról

2024. szeptember 17. – 11:23

Eltűnt az 1838-as árvízszintjelző tábla a budai Bem tér sarkáról
A Bem téri árvízjelző tábla még az átépítés előtt – Fotó: Tenczer Gábor / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Vízivárosi lakók levélben fordultak Őrsi Gergely polgármesterhez, mert az egykori Radetzky-laktanya Bem téri épületének átépítésekor eltűnt az épületről az 1838-as árvízjelző emléktábla és fekete sas szobor. A helyiek szerint a város évszázados emlékei nem tűnhetnek el csak úgy, miközben a közösségi érdeket újabb és újabb ingatlanbefektetők érdekei írják felül.

A táblát több tucat, Budapest különböző részein még mindig látható társával együtt az 1838-as nagy márciusi árvíz után helyezték el, méghozzá – az emlékezés mellett – igen praktikus okokból. Ahogy a Dunai szigetek történelmi blog írja, a nagy árvíz levonultával felmerült a kérdés, hogyan is lehetne elejét venni az újabb elöntésnek. Az egyik javaslat az volt, hogy emeljék meg a város talajszintjét az árvízszint fölé. Az utcai árvízszintjelző táblák pedig feltöltések megkönnyítése érdekében kerültek ki a falakra.

Jelenleg mintegy harminc ilyen tábla látható eredeti helyén a fővárosban épületen belül vagy kívül, magyar, német, szerb és héber nyelveken (összegyűjtve itt nézegethetők). A Bem tér sarkáról eltűnt táblán német nyelvű felirat hirdette: Wasser Höhe, am 15. März 1838.

Megkérdeztük az egykori laktanyából ötcsillagos szállodát építő Market Zrt.-t, hova lett a két emlék. A cég válaszában leírta, hogy az árvízvédelmi táblát az építési munkálatok megkezdése előtt még 2021-ben a Víziváros csoport civil szervezetnek adták át, ők pedig eljuttatták a Nemzeti Múzeumnak. Az épület Fekete Sas utcai frontjáról eltávolított fekete sas szobrot pedig a szobrász vitte el, Őrsi Gergely polgármester jelenlétében, tették hozzá. A két emléket a cég szeretné visszahelyezni, jelenleg erre várnak.

A tábla meg a szobor megvan, várhatóan tavasszal visszakerülnek a Bem térre – mondta lapunknak Őrsi Gergely polgármester. Mint közölte, a táblát a Nemzeti Múzeumban őrzik jelenleg, a szobor pedig az alkotójánál van. Az előbbit tisztítás és helyreállítás után az eredeti helyére szerelik vissza, míg a szobor várhatóan az épülettel szemben, a Henger utcai kereszteződésnél kap egy zöldített talapzatot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!