Lezárult a tízéves per, 243 millió forintos kártérítést kap az óvodában lebénult kisfiú családja

2024. szeptember 17. – 20:40

Másolás

Vágólapra másolva

243 millió forintos kártérítést és ezenfelül havi 1,8 milliós járadékot kap annak a kisfiúnak a családja, aki 2013-ban, hároméves korában bénult le az óvodában, miután répaevés közben félrenyelt – írja a 24.hu. A Fővárosi Ítélőtábla februárban még 265 milliós kártérítést ítélt meg, a XV. kerületi óvoda azonban fellebbezett a rekordösszegű kártérítés ellen, a Kúria pedig a kártérítés csökkentése mellett döntött.

2013-ban egy budapesti óvodában a gyerekek tízóraiztak, amikor a hároméves fiú félrenyelt egy répadarabot, ami megakadt a torkán. Az érte felelős óvónő megpróbált segíteni, de nem tudott. Kihívták a mentőket, de mire kiértek, a gyereket újra kellett éleszteni. Az életét végül sikerült megmenteni, de a hosszú oxigénhiányos állapot miatt lebénult és értelmileg súlyosan sérült, azóta 24 órás felügyeletre szorul. A gyerek szülei elváltak, az anya a kisfiúval Németországba költözött, az apa és lányuk pedig Magyarországon maradt.

A 24.hu a Kúria keddi ítélete után megkereste az anyát, aki azt mondta:

„A megítélt pénz minden szempontból szebbé, jobbá és kényelmesebbé fogja tenni a kisfiam életét. De bárcsak ne kapnánk.”

Hozzátette, a megítélt összegnél jobban örülnek annak, hogy végleg lezárult az ügy.

A Kúria által megítélt 243 millió forintos kártérítésből 130 millió forint a családnak, azaz a négy főnek megítélt nem vagyoni kár. A család ügyvédje, Tatár Borisz a 24.hu-nak elmondta, ide tartozik többek közt az egészségkárosodás, a mindennapi életvitel megnehezülése, a pszichés megterhelődések, a megváltozott életvitel, a beszűkült társas kapcsolatok miatti kár, ami ugyan pénzben nem kifejezhető, de valahogy mégis ki kell.

Az ügyvéd elégedett az ítélettel, szerinte „a megítélt összegek nagyságrendileg alkalmasak azoknak a megpróbáltatásoknak az ellentételezésére, amit a baleset okozott a szülőknek és a testvérnek”. Az óvoda jogi képviselője, Litresits András azonban továbbra is eltúlzottnak tartja a kártérítés összegét.

Egyelőre kérdés, hogy a kártérítés mikor juthat el a családhoz. Litresits azt mondta a lapnak, megállapodás született a család ügyvédjével annak érdekében, hogy az óvoda ne kerüljön lehetetlen helyzetbe a folyamatos végrehajtói inkasszók miatt. A 24.hu azt írja, az óvoda eddig körülbelül húszmilliót fizetett ki a végrehajtónak. Ők azonban olyan sokat levontak belőle, hogy nem lehet tudni, ebből mennyi jutott el belőle a családhoz, amely a megállapodás értelmében 15 millió forintos előteljesítést kapott az önkormányzaton keresztül az óvodától.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!