Közel 20 százalékkal nőtt idén a Liszt Ferenc repülőtér utasforgalma

2024. szeptember 15. – 12:15

Másolás

Vágólapra másolva

Augusztus végéig 11,4 millió főt ért a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér ideig utasforgalma, ez 18,6 százalékkal több utast jelent a tavalyi év azonos időszakához képest – közölte vasárnapi a Nemzetgazdasági Minisztérium. A budapesti reptér áruforgalma még ennél is nagyobb ütemben, 49,7 százalékkal nőtt, vagyis meghaladta a 184 ezer tonnát.

Lóga Máté államtitkár, a visszavásárolt Budapest Airport Zrt. igazgatóságának elnöke elmondta, az augusztusi utasforgalom ráadásul történelmi rekordot állított fel 1,763 millió fős utasforgalmával – vagyis korábban soha nem fordult meg ennyi utas egy hónap alatt a budapesti reptéren.

A minisztérium tájékoztatásából az is kiderül, hogy a forgalom növekedése nem egyetlen kiugró hónapra vagy eseményre vezethető vissza, hanem tendenciózus, tehát minden hónapban felülmúlta a tavalyi adatokat. Hozzátették, 2024 augusztusáig az idei legnépszerűbb úticél London, Isztambul, Milánó, Párizs és Brüsszel volt.

Az NGM közölte, a reptér új tulajdonosainak és az üzemeltetőjének célja, hogy ezt a teljesítményt még tovább fokozzák. Ennek érdekében a következő években megindulhat a reptér jelentős fejlesztése. A terv az, hogy 2030-ra a 20 milliót, 2040-re pedig a 25 milliót érje el a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér utasforgalma.

A reptércégért a kormány nemrégiben 3,1 milliárd eurót, azaz nagyjából 1200 milliárd forintot fizetett. Mindezt amúgy akkor, amikor Magyarország nehéz anyagi helyzetben van, már az év első három hónapja elúszott a tervezett hiány, a GDP 2 százaléka helyett már 4 százalékot kell az államadósság finanszírozására költeni, és vészesen vissza kell fogni a kormányzati beruházásokat és költéseket. A beruházásról részletesen ebben a cikkünkben foglalkoztunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!