Harmincezerszer kértek lelki segélyt gyerekek az elmúlt egy évben, ebből kétezer esetben öngyilkossági gondolatokkal

2024. szeptember 14. – 14:51

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt egy évben körülbelül harmincezerszer keresték a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány lelkisegély-szolgálatást, ebből több mint kétezer megkeresésben öngyilkossági gondolatok jelentek meg, ezerötszáz esetben pedig önsértés miatt kértek segítséget a fiatalok, mondta az InfoRádiónak a szervezet szakmai vezetője.

Reményiné Csekeő Borbála szerint évről évre egyre több olyan beszélgetésük van tizenévesekkel vagy fiatal felnőttekkel, amik öngyilkossági gondolatokról, késztetésről szólnak, vagy az önagresszió más megjelenéséről, önsértésről, akár korábbi öngyilkossági kísérletekről.

Azt is mondta, hogy egyre emelkedik azoknak a hozzájuk forduló fiataloknak a száma is, akik már valamilyen diagnosztizált pszichiátriai betegséggel élnek, de nem jutnak terápiás segítséghez.

Azt is észlelik, hogy a mobilok elterjedésével a telefonálók életkora is csökken: ma már egy 11-12 éves gyerek megkeresésén sem csodálkoznak, de azért leginkább a középiskolás korúak keresik őket.

Reményiné szerint az öngyilkossági gondolat még mindig tabu, leginkább azért, mert a szülő vagy a pedagógus is meg tud ijedni, ha ilyen gondolatot osztanak meg vele. És nagyon gyakran az első reakciójuk az, hogy lekicsinylik a problémákat, ami gátja tud lenni a beszélgetésnek, további segítségkérésnek.

Azzal, hogy egyre több gyerek kér lelki segélyt, ebben a cikkünkben foglalkoztunk bővebben.

Van segítség! Ha bajba kerülnek, problémájuk van, szeretnének megbeszélni egy nehéz helyzetet, gyerekek és 24 év alatti fiatalok név nélkül, ingyenesen, éjjel-nappal hívhatják a 116-111-os telefonszámon a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítványt. Emailben és chaten is tudnak segíteni, a részletek itt megtalálhatók.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!