Több mint tízmilliárd forintos a viharkárok mértéke idén

2024. szeptember 13. – 08:47

Másolás

Vágólapra másolva

Tízmilliárd forintnál is több kár származott idén a viharokból, közölte a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) elemzését az MTI.

Májustól augusztus végéig idén több mint 86 ezer bejelentést érkezett a biztosítókhoz lakásokon keletkezett viharkárok miatt. A lakásbiztosítók ezért már 10,3 milliárd forintot meghaladó összeget fizettek, vagy tartalékolnak kárkifizetésekre.

Tavaly a helyzet még súlyosabb volt, 2023 ugyanezen időszakában 3 milliárd forinttal és húszezer bejelentéssel voltak magasabbak ezek a számok. A Mabisz 2010 óta készít összesítéseket a káradatokról. Ebben a 15 éves időszakban összesen 1,68 millió kárbejelentés érkezett a biztosítókhoz. Ez összesen 133 milliárd forintnyi kárt takar, és nem tartalmazza a mezőgazdasági, ipari és közintézményekben keletkezett károkat.

Június elején érkezett a legtöbb bejelentés, de a Mabisz valószínűnek tartja, hogy a szokásos időszakon kívül is sok kár lesz, például a dunai árvízhelyzet miatt. Idén a jégverés okozta károk is magasabbak voltak, mint eddig.

Egy-egy kár átlagosan 120 ezer forintot tesz ki, ez az érték azonos a tavalyival, de a három és négy évvel korábbiaknál mintegy 30 százalékkal magasabb.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!