LMP: Súlyosan szennyezett anyagokat hordtak a Pusztavám melletti természetvédelmi területre

2024. szeptember 13. – 14:54

Másolás

Vágólapra másolva

A Pusztavám határában lévő, 2014-ben bezárt Márkushegyi bánya kötelező rekultivációjával kapcsolatban Csárdi Antal, az LMP frakcióvezető-helyettese bizonyítani tudja, hogy környezetvédelemként próbálnak eladni egy olyan beruházást, ahol mérgező anyagok tucatjait hordják a területre – áll az LMP sajtóközleményében.

Ezek a mérgező anyagok többségükben jól oldódnak a vízben, és a csapadék következtében bele fognak oldódni a vízbázisba, ezzel veszélyeztetve a helyi lakók egészségét – olvasható a közleményben.

Lakossági bejelentésre a Fejér vármegyei Pusztavámon Csárdi Antal mintát vett a feltöltési talajból, mivel a helyiek „penetráns bűzt érzékeltek” a település mellett lévő tómederből, amit rekultivációs célból épp feltöltenek.

Az akkreditált labor vizsgálatából kiderült, hogy több típusú fém- illetve félfém szennyezés található. A talaj arzén, bárium és ólomtartalma megközelíti az egészségügyi határértéket. A mérgező kadmiumból az egészségügyi határérték két és félszerese található, ahogy a króm is a határ felett van. Ezen felül a feltöltésére használt talajban az ásványolaj szénhidrogének mennyisége az egészségügyi határértéknek a 23 és félszerese.

A talajmintában a vizsgálat olyan multirezisztens baktériumok jelenlétét is kimutatta, melyeket az antibiotikumok túlnyomó többségükben nem tudnak elpusztítani.

Csárdi azt mondta, „erős a gyanúja, hogy az embereket megbetegítő”, környezetvédelmi beruházásnak álcázott tevékenység a környezetvédelmi hatóság és a bányakapitányság „tudtával és támogatásával történt”. Mint mondta, mindkét szerv elutasította, hogy találkozzon vele és nem hajlandóak semmilyen módon foglalkozni az egyértelmű környezetszennyezéssel, de várja a reakciójukat. „Kimondható, hogy a hatóságok az ellenőrzési feladatukat minimális szinten sem látják el” – olvasható az LMP közleményében.

Csárdi Antal – aki a témában sajtótájékoztatót is tartott – azt mondta:

a mérgező anyagok többsége belemosódik az ívóvízbázisba.

Mindezért követeli a kormánytól, az egészségügyi hatóságtól és a bányakapitányságtól, hogy szabadítsák meg Pusztavámot a mérgektől.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!