Nincs pénz fenntartani, ezért bezárják a halmozottan sérült fiatalokat nevelő békéscsabai Napraforgót

2024. szeptember 11. – 15:05

Nincs pénz fenntartani, ezért bezárják a halmozottan sérült fiatalokat nevelő békéscsabai Napraforgót
A Mozgáskorlátozottak Békés Megyei Egyesületének Kölcsey utcai intézménye – Fotó: Szarvas Péter polgármester / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

„Hetek óta, pontosabban augusztus 2-a óta hitetlenkedve állunk mi, súlyosan, halmozottan sérült fiatalokat nevelő szülők azon bejelentés, tájékoztatás előtt, hogy a békéscsabai MKBME Napraforgó Központ Fogyatékosok Nappali Intézményének működése szeptember 1-től felfüggesztésre kerül” – írja az egyik érintett szülő a Facebook-oldalán. Mint hozzáteszi, azóta már nem is felfüggesztésről, hanem bezárásról van szó, ami 16 családot érint, a családtagok pedig kétségek között és bizonytalanságban töltik mindennapjaikat.

A bezárás oka a pénz a szülő szerint. „Túl sokba kerülnek a gyermekeink, mert magas támogatási szükségletük van” – teszi hozzá. Mint közli, tudják, hogy a pénz nagy úr, de ezt a hírt szerinte nem két hónappal a szolgáltatás megszüntetése előtt kell bejelenteni. Időközben egy újabb posztból kiderül, az intézmény október 4-ig kapott haladékot, de a szülő nem kívánja senkinek, hogy átélje azt, amit ők most mindennap.

„A gyerekek kicsi kora óta ebben élünk. Hova vigyük őket, ahol biztos, szerető közegben tudjuk őket. Ahogy idősebbek, egyre nehezebb. Nem kellenek a szolgáltatóknak, mert sokba kerülnek. Folyamatos készenlét az életünk. 0–24-es aggódás. Gondoskodáspolitika, esélyegyenlőség, és még sorolhatnám a szebbnél szebb szavakat... De mi valósul meg belőle egy súlyosan, halmozottan sérült gyermeket nevelő család esetében?” – írja a kétségbeesett szülő.

Megkerestük az ügyben a békéscsabai polgármestert, akitől egy semleges választ kaptunk. Eszerint az önkormányzat fontosnak tartja, hogy a fogyatékkal élő lakosok megfelelő figyelmet és törődést kapjanak. A városvezetés a szülők bejelentéséből, váratlanul értesült arról, hogy a békéscsabai MKBME Napraforgó Központ Fogyatékosok Nappali Intézményében rövid határidővel felfüggesztik az ellátást, írják.

Az önkormányzat szerint a szolgáltatást eddig a Mozgáskorlátozottak Békés Megyei Egyesülete civil szervezet biztosította és az ellátás megszüntetéséről az egyesület saját hatáskörben döntött. Az önkormányzat az emberi és jogszabályi kötelezettségeinek eleget kíván tenni – közölte lapunkkal Szarvas Péter polgármester, de azt, hogy konkrétan mit tesz az önkormányzat, nem osztotta meg velünk.

Felhívtuk a Napraforgó Központot eddig fenntartó Mozgáskorlátozottak Békés Megyei Egyesületét is az ügyben. Kovács Ágnes, a szervezet elnöke elmondta, hogy az intézményt azért kellett bezárni, mert elfogyott a finanszírozásra fordítható pénz. Közölte, hogy az elmúlt években a nappali intézményt csak jelentős egyesületi hozzájárulással tudták működtetni. A gondozottak ellátását, annak nehézsége miatt más nem vállalta.

Az elnök hozzátette, hogy az ellátottak biztonsága, és méltóságteljes ellátása érdekében jól képzett szakembereket alkalmaztak az előírtnál magasabb létszámban. Az ellátást közvetlenül végző gondozók bérköltsége 2024-ben októberig megközelítőleg 30 millió forint volt, az állami normatíva erre az időszakra viszont csak 12,7 millió forint, a békéscsabai önkormányzat támogatása pedig 600 ezer forint, mondta Kovács Ágnes.

2013 óta a fenntartó egyesület saját költségvetése terhére egészítette ki az állami forrásokat, úgy, hogy a nappali intézmény finanszírozási nehézsége a költségvetést jelentősen megterhelte – emelte ki az elnök. Mindig erőn felül próbáltak megoldást találni, de most elérkeztek arra a pontra, hogy a nappali intézmény további fenntartása a többi – szintén az egyesület fenntartásában működő – intézményben ellátott ember ellátását veszélyeztette volna. Kényszerhelyzetbe kerültünk, mondta Kovács Ágnes.

Az elnök az elmondása szerint az ellátottakat és törvényes képviselőiket 2024. augusztus 2-án tájékoztatta a kialakult helyzetről. A fenntartónak a jogszabály szerint hatvan napig kell még az intézményt működtetnie, így az október 7-én szűnik meg. Kovács Ágnes úgy nyilatkozott, hogy a 61 gondozottból 42-t (az óvodás- és iskoláskorúakat), az egyesület köznevelési intézményében látják el szeptember elsejétől, 11 fő ellátása pedig más fenntartó intézményében folytatódik. Nyolc 30 év feletti gondozott marad ellátás nélkül a megye több településéről, ezek közül több szülő gyermekek otthonápolási díjában részesül.

Az elnök úgy véli, hogy Magyarországon a súlyosan-halmozottan fogyatékosok személyek ellátása nincs megoldva, erre mutat rá a békéscsabai helyzet is. Az államnak felül kell vizsgálnia a finanszírozási rendszert, új módszertan alapján újra kell strukturálni a halmozotton fogyatékosságban érintett társadalmi csoport egész ellátását, mert az nemcsak szociális, de egészségügyet érintő ellátás is többek között. Erre lát némi reményt a most felálló fogyatékosságügyi államtitkársággal, és a júniusban elfogadott 1186/2024. (VI.28.) kormányhatározatban – az Országos Fogyatékosságügyi Program végrehajtásával összefüggő további intézkedések között – is szerepel ez a kérdés.

Megkerestük a belügyminisztérium fogyatékosságügyi államtitkárságot, hogy tud-e tenni valamit a konkrét ügyben a tárca, és hogy megoldottnak tartják-e a súlyosan-halmozottan fogyatékosok magyarországi ellátását, ha pedig nem, akkor tervezik-e a rendszer felülvizsgálatát szakmai-finanszírozási szempontból.

A Belügyminisztérium Kommunikációs Főosztály kurta válasza szerint a tízezer fő lakosságszámú településeken a fogyatékos személyek nappali ellátása az önkormányzat kötelező feladata, az állam normatív támogatást biztosít a feladatellátáshoz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!