Még dőlnek a melegrekordok, de éjfélkor már kopogtat a határon az esőzóna

2024. szeptember 8. – 12:12

Még dőlnek a melegrekordok, de éjfélkor már kopogtat a határon az esőzóna
Fotó: Időkép

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt éjszakán a fővárosban volt a legmelegebb, Lágymányoson mindössze 20,9 fokig csökkent a hőmérséklet, amely új budapesti napi legmagasabb minimum hőmérsékleti rekord. Ez fél fokkal haladja meg a szintén Lágymányoson, 2008-ban és Budapest Országút állomáson, 1951-ben regisztrált 20,4 fokos napi rekordot, áll a Meteorológiai Szolgálat honlapján.

Az országban vasárnap délután is napos, gomolyfelhős időre számíthatunk. A Dunántúlon képződik több gomoly, ott egy-egy helyen záporeső sem kizárt. Késő délutántól fokozatosan vastagodó fátyolfelhőzet érkezik fölénk. A déli, délkeleti szél az Észak-Dunántúlon és a középső országrészben időnkét megerősödik. A hőmérséklet délután 28 és 34, késő este 17 és 27 fok között alakul.

Nyugat felől növekszik, vastagszik a felhőzet, reggel a Dunántúli és középső tájakon már erősen felhős vagy borult lesz az ég. Ezeken a tájakon várható az éjféli óráktól kezdve egyre több helyen eső, zápor, helyenként zivatar. Keleten kevesebb felhő valószínű csapadék nélkül. A délkeleti szél többfelé lesz élénk, helyenként erős. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 16 és 23 fok között alakul, de a kevésbé felhős, szélcsendes keleti, északkeleti tájakon ennél hidegebb is lehet.

Hétfőn általában erősen felhős vagy borult időre számíthatunk. Délelőtt az északkeleti harmadban, délutántól a Nyugat-Dunántúlon lehet szakadozottabb a felhőzet. A csapadékzóna kelet felé vonul, többfelé eső, zápor várható, a Dunántúl nyugati, délnyugati részein zivatar is lehet. A legnagyobb mennyiség főleg nyugaton, északnyugaton valószínű.

Késő délutántól a Nyugat-Dunántúlon már szűnik csökken a csapadékhajlam. A délkeleti szél több helyen megerősödik, majd délutántól a Dunántúlon északira, északnyugatira fordul a légáramlás. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 21 és 29 fok között várható, de a tartósan felhős, csapadékos nyugati, északnyugati tájakon 20 fok alatti, a kevésbé felhős északkeleti tájakon 30 fok feletti értékekre számíthatunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!