Taocsalás: két év felfüggesztettet kapott a több mint 130 milliót elcsaló szegedi egyesület elnöke

2024. szeptember 6. – 10:32

Taocsalás: két év felfüggesztettet kapott a több mint 130 milliót elcsaló szegedi egyesület elnöke
Fotó: Ocskó Ferenc / Szegeder / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Egyezséget kötött az ügyészséggel, így két év felfüggesztett börtönre ítélte a Nagyvilágban a Magyar Kultúráért Közhasznú Egyesület egykori elnökét pénteken a Szegedi Törvényszék.

A vád szerint 2014 és 2018 között az egyesület és a hozzá kötődő cégek azzal csaltak el pénzt, hogy megbízási szerződéseket kötöttek rendezvényszervezési feladatokra, a cégektől az egyesület számlákat fogadott be jegybevételekről, a rendezvényekkel kapcsolatos költségekről pedig számlákat bocsátott ki.

Az egyesület a magyar kultúrát terjesztő színművészek, előadóművészek, magyar színdarabok külföldi előadásainak megszervezésében működött közre, a jegybevételekről befogadott számlák alapján pedig jogosult volt az előző évi bevételek 80%-áig a magyar államot megillető társasági adó bevételéből folyósítható támogatásra. A rendezvények azonban nem, vagy nem az egyesület által lettek megtartva, a bevételek pedig nem folytak be az egyesülethez.

Az egyesület 4 éven keresztül tévesztette meg az állami szerveket az adatszolgáltatásával. Illetve tévedésbe ejtette azt a 40 gazdasági társaságot is, amelyek a beszámolók alapján azt gondolták, hogy támogatásuk révén jogosultak a taokedvezményre, ám valójában jogszerűtlenül csökkentették az adózás előtti eredményüket az egyesületnek adott támogatások összegével.

A vád szerint az egyesület elnöke, egy idősebb nő több mint 132 millió forintos vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek. A főügyészség üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és többrendbeli, hamis magánokirat közvetett tettesként elkövetett felhasználásával vádolta meg.

A nő korábban már beismerte a bűnösségét és egyezséget kötött az ügyészséggel. 30 millió forintnyi vagyoni kárt is megtérített, így a megegyezés szerint az ügyészség 2 év szabadságvesztést kért rá 5 évre felfüggesztve – ha pedig mégis le kéne töltenie a büntetését, kétharmad idő után szabadulhatna. Továbbá azt is kérték, hogy 5 évre tiltsák el gazdasági szervezet vezetői tisztségétől, valamint fizessen meg nagyjából 761 ezer forintnyi bűnügyi költséget is.

A bíróság jóváhagyja az ügyészség indítványát, és azzal megegyezően ki is hirdette az ítéletet.

A szerző a Szegeder újságírója. A cikk a Szegeder és a Telex együttműködésének keretében jelenik meg a Telexen is.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!