Százötven üres szék emlékeztetett Szegeden az iskola nélkül maradt diákokra

2024. szeptember 6. – 09:15

Százötven üres szék emlékeztetett Szegeden az iskola nélkül maradt diákokra
Fotó: Ocskó Ferenc / Szegeder / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Van olyan gyermek, akinek nincsen befogadóintézménye, vagy ha be is fogadták, nem megfelelő környezetbe került. Folyamatosan hallom a szülőktől, hogy a gyerekek csak annyit hajtogatnak, vissza akarnak menni a Wesley-be” – mondta a Szegedernek péntek reggel Novákné Finta Csilla, a Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium szülői munkaközösségének elnöke.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) és az aHang péntek reggeli akcióján 150 széket vittek ki az iskola tantermeiből a szegedi Széchenyi térre – ennyi, zömében sajátos nevelési igényű diák nem kezdhette el az iskolát idén, miután a Kormányhivatal elvette a szegedi Wesley működési engedélyét is. A civil szervezet már vasárnap este is tartott egy tiltakozó demonstrációt az Iványi Gábor-féle iskolánál, ezen több százan vettek részt.

A székeket az iskolából hozták el aktivisták és kutyapártos képviselők, majd miután kipakolták őket a téren, mindre a wesleys diákok nehézségeit leíró lapokat tettek: tanulásban akadályozott, autizmus spektrumzavar, illetve beilleszkedési nehézség.

Fotó: Ocskó Ferenc / Szegeder / Telex
Fotó: Ocskó Ferenc / Szegeder / Telex

„A gyerekek az áldozatai annak, hogy visszavonták a MET-iskolák engedélyét. Ők most sem láthatók” – mutatott Pál Anna Viktória, az MKKP helyi passzivistája a kipakolt székekre. „Ezt egy köztéri kiállításnak tekintjük, aminek a célja, hogy felhívja a figyelmet a problémára, a cél pedig az, hogy az iskolák visszakapják a működési engedélyüket.”

Amikor arról kérdeztük, szerinte a fenntartó is hibázhatott-e ebben az ügyben, azt mondta, a felelősök keresése helyett a gyerekeket kell szem előtt tartani.

Három nappal az iskolakezdés előtt tudta meg a Wesley-iskola és közössége, hogy a Kormányhivatal a fenntartó Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) tartozásai miatt azonnali hatállyal megszünteti a működésüket. A szegedi iskola hétfőn adta volna át pályázati pénzből felújított tornatermét, mindent előkészítettek az évkezdésre és a tanévnyitó ünnepségre is, amit végül a Kormányhivatal előtt tartottak meg.

A szerző a Szegeder újságírója. A cikk a Szegeder és a Telex együttműködésének keretében jelenik meg a Telexen is.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!