Karácsony Gergely megszüntetné a fővárosi cégek igazgatósági pozícióinak kétharmadát

2024. szeptember 5. – 08:06

Másolás

Vágólapra másolva

Napokon belül bejelenti Karácsony Gergely főpolgármester, hogy a jövőben csökkentik az önkormányzat tulajdonában álló gazdasági társaságok igazgatósági és felügyelőbizottsági pozícióinak számát, és azokra pályázni is kell majd – írja a HVG. Eddig erre nem volt szükség, a gyakorlat ugyanis az volt, hogy amelyik pártnak nagyobb frakciója volt a közgyűlésben, az több ilyen pozícióra jelölhetett embert.

A lap szerint a tervezett módosítás mögött a Tisza Párt kritikája is áll, és az, hogy kijelentették, nem ülnek be a fővárosi cégek vezetőségébe. Úgy tudják, igazgatósági tagságból a jelenlegi 50 helyett csak 18 lesz, és a felügyelőbizottsági pozíciók számát is csökkentik kb. 15 százalékkal. Emellett lenne női kvóta, vagyis előírnák, hogy a tisztségek hány százalékára kellene nőt felvenni.

A HVG információi szerint feltétele lesz a tagságnak, hogy a pályázó „gazdasági, jogi vagy a cég főtevékenysége szerinti szakirányú, osztatlan képzésben vagy egyetemi képzésben szerzett” oklevéllel, vagyis szakirányú végzettséggel rendelkezzen. Az igazgatósági tagságnál feltétel lesz a 3 év vezetői gyakorlat is. Bár még be sem jelentették, a pályázatok beadási határideje a lap szerint szeptember 25. lesz. Kerestük a Fővárosi Hivatalt, hogy kommentálják a lap értesüléseit.

Még csütörtökön délelőtt Karácsony Gergely a Facebookon megerősítette a tervezett módosítást. Azt írta, javaslatot tesz a fővárosi cégek igazgatósági pozícióinak kétharmados csökkentésére, a felügyelőbizottsági tisztségeknek pedig közel a törvényi minimumra való leszorítására, továbbá nyílt pályázatot írok ki minden fővárosi cég valamennyi igazgatósági és felügyelőbizottsági posztjának betöltésére, valamint az olyan cégvezetői pozíciókra, ahol a Fővárosi Önkormányzat hatáskörébe tartozik a kinevezés.

„Csak olyanok jelentkezhetnek, akik rendelkeznek a szükséges végzettséggel és tapasztalattal – párttagkönyvet viszont senkitől nem kérünk. A beérkezett nyilvános pályázatok, a szóbeli meghallgatások és a közgyűlésbeli frakciókkal való egyeztetés után teszem meg személyi javaslataimat a Fővárosi Közgyűlésnek. Mégpedig úgy, hogy az esélyegyenlőség előmozdítása érdekében az igazgatósági és felügyelőbizottsági tagok legalább egyharmada nő legyen” – írta, és hozzátette, alapvetően elégedett a meglévő cégvezetők munkájával, de mindig érdemes megnézni, hogy van-e jobb jelölt egy tisztségre.

A kampány során Vitézy Dávid és a Tisza Párt között egyetértés mutatkozott abban, hogy a Fővárosi Önkormányzathoz tartozó cégek vezetőit nyilvános pályázaton válasszák ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!