Hét Pest vármegyei választókerület átrajzolását javasolja az NVI elnöke

2024. szeptember 4. – 20:50

Másolás

Vágólapra másolva

Hét Pest vármegyei választókerület határainak átrajzolását javasolja a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke, miután ezekben a választópolgárok száma több mint 20 százalékkal meghaladja az országos átlagot. Nagy Attila az Országgyűlésnek küldött beszámolójában arra is felhívja a figyelmet, hogy a közeljövőben hasonló változtatásra lesz szükség egy-egy Somogy, Tolna és Fejér vármegyei országgyűlési egyéni választókerületben is, mert ezekben az elmúlt évek tendenciái alapján a választók száma az átlag 20 százaléka alá fog csökkenni.

Sasvári Róbert, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke és Nagy Attila, a Nemzeti
Választási Iroda (NVI) elnöke szerdán nyújtotta be beszámolóját a június 9-i európai parlamenti és önkormányzati választások lebonyolításáról. Jelentésében az NVI elnöke a hazai választókerületi rendszer aránytalanságára hívta fel az Országgyűlés figyelmét.

Az arányos választórendszer lényege, hogy a 106 egyéni választókerületben nagyjából egyenlő számú választópolgár legyen, hogy nagyrészt ugyanannyit érjen egy somogyi vagy tolnai polgár szavazata. A választási törvény szerint amennyiben az egyéni választókerület választásra jogosultjainak száma az országos átlagtól 20 százalékban eltér bármelyik irányba, az Országgyűlésnek módosítania kell a választókerületek határait.

Ahogy a Választási Földrajz korábbi elemzésében a Telexen bemutattuk, Pest megyében folyamatosan bővült a népesség, így itt már ez a helyzet. Az NVI elnöke ezért azt kéri az Országgyűléstől, hogy legkésőbb 2024 végéig jelöljön ki új választókerületi határokat, amelyekben az országos átlaghoz jobban közelít a választópolgárok eloszlása.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!