Egy hét alatt tizenegy nyugat-nílusi lázzal fertőzött embert találtak Magyarországon

2024. szeptember 4. – 12:44

Másolás

Vágólapra másolva

Tovább nőtt a szamárköhögés-gyanús betegek száma augusztus 19. és 25. között Magyarországon, de nem ez az egyetlen látványos adat a Nemzeti Népegészségügyi Központ oldalán közzétett fertőzőbeteg-jelentésben: a 34. héten ugyanis tizenegy betegnél jelentettek encephalitis infectiosát, azaz agyvelőgyulladást, az esetek mindegyikében a nyugat-nílusi vírus állt a háttérben.

A jelentésben azt írták, hogy mindegyik megbetegedés hazai eredetű volt, azaz nem külföldről hozták be, és négy megbetegedést a fővárosból, két-két beteget Fejér és Pest, egy-egy beteget Győr-Moson-Sopron, Heves és Veszprém vármegyéből jelentettek. A héten diagnosztizált esetekkel a 2024-ben nyilvántartott nyugat-nílusi láz megbetegedések száma 30-ra nőtt.

Az összes esetszámot tekintve Budapesten (11 fő), Fejér vármegyében (6 fő) és Hajdú-Biharban (5 fő) találták a legtöbb beteget, minden megbetegedés hazai eredetű. A betegek 63 százaléka férfi, az átlagéletkor 64,5 év (30–86 év). A betegek 96,6 százaléka idegrendszeri tünetekkel került kórházba.

Bár a híradások többségében a Magyarországon is megjelent ázsiai tigrisszúnyogot állítják be halálos veszélyt jelentő kórokozók hordozójának, a kutatók egyelőre egyik vizsgált példányban sem találták meg a nyugat-nílusi lázat terjesztő kórokozót. A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont főigazgatója, Garamszegi László Zsolt biológus, a Szúnyogmonitor program vezető kutatója szerint a hazai megbetegedésekért nem ez a faj, hanem a hazai dalos szúnyog a felelős.

Emellett az érintett héten egy importált eredetű vírusos vérzéses láz megbetegedést jelentettek. A Dengue vírust a 35 éves budapesti nő a Maldív-szigetekről hozhatta haza. Két kanyarós beteget is találtak Győr-Moson-Sopron vármegyében: az oltással megelőzhető betegséget két oltatlan, román állampolgárnál regisztrálták, egyikük egy 26 éves férfi, másikuk egy 7 éves fiú.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!