Tölgyessy Péter: 14 év után a Fidesz most először került olyan helyzetbe, hogy akár veszíthet is

2024. szeptember 3. – 20:01

Másolás

Vágólapra másolva

A Brat Girl Summernek hivatalosan is vége, kezdődik a Politikaielemző Ősz, a Partizán ránk is rúgta az ajtót egy Tölgyessy Péter interjúval. A mester rögtön bele is kezdett, kérdés nélkül is nekiállt magyarázni, mit kell gondolni a június 9-i választások eredményéről, de Gulyás Mártonnak azért még sikerült közbeszúrnia, miről is lesz szó pontosan.

„Szerintem két győztes van. Nehéz volna azt mondani, hogy a Fidesz nem győztes” – mondta a június 9-i választásról, és ebben igaza is volt, hiszen a Fidesz szerezte a legtöbb szavazatot. Ugyanakkor az ellenzéki átrendeződés és a Tisza Párt előretörése miatt a Tisza is győztesnek tekinthető.

Tölgyessy számításai szerint Magyar Péter szavazótáborának „ötöde vagy kicsit bő ötöde” lehetett akár 2022-ben is Fidesz-szavazó. Hogy számításait mire alapozza, arra nem tért ki.

Magyar előretörésével Tölgyessy szerint „fej fej mellett van a két blokk”, de a két blokk alatt ő nem a Fideszt és a Tiszát, hanem a Fideszt és a rendszerváltást akarókat értette. Utóbbi szavazók megoszlanak a Tisza, a DK-MSZP-Párbeszéd szövetség és a többi, az Európai Parlamentbe nem bejutó párt között.

Tölgyessy azt mondta, 14 év után a Fidesz most először került olyan helyzetbe, hogy akár veszíthet is, emiatt valóságos tétje van a magyar politikának. De a jogász-politológus-expolitikus szerint mindaz, ami ezt a helyzetet előidézte, az nem a politikai szférában történt, hanem a gazdaságiban. A Fidesz megtántorodásának legfontosabb oka Tölgyessy szerint az, hogy lényegében ötödik éve nincs növekedés Magyarországon, és a Fidesz egyelőre nem is tudja ezt beindítani, maximum csak felelőst kínál a recesszióra. A helyzet súlyossága látszik abból is, hogy a 2024-es választás előtt a kormány már osztogatni sem tudott – igaz, a 2022-es osztogatás jelentős részét is elvitte már az infláció.

A növekedés hiánya azért komoly probléma, mert „a Fidesz-hatalom nagy növekedést igényel”. Tölgyessy szerint egy nyugati demokrácia 2-3 százalékos növekedéssel is elvan, de a Fidesznek legalább 4-5 százalékos növekedésre van szüksége, hiszen a fogyasztás növelésén túl másra is költenie kell, például nagy nemzeti öntudatot próbálnak építeni sporttal, diplomáciával, családpolitikával, valamint a holdudvar cégeit is pénzelni kell.

Mivel az egész világon hiány van a növekedésből, a régóta hatalmon lévő kormányok mindenhol bajban vannak, Németországban előretör a szélsőjobb, Macron pártja is megingott, Nagy-Britanniában is rendszerellenes pártok törtek előre.

Orbán Viktor és a Fidesz is nehéz helyzetben van, hiszen ők aztán tényleg nagyon rég kormányoznak. De Tölgyessy szerint Orbán Viktor sosem adja fel, folyamatosan keresi a lehetőségeket, még akkor is, ha a Nagy Márton-féle gazdasági vízió idénre megbukni látszik, és még azzal sem sikerült beindítani a növekedést, hogy tényleg rengeteg kínai tőke érkezett az elmúlt 2 évben Magyarországon. Most a minimálbér emelésénél tart a kormány, ami Tölgyessy szerint valóban lökést adhat a fogyasztásnak, ráadásul az állam nem is a saját pénzét költi vele, sőt még többletbevételekre is szert tehet, ha nő a befizetett adó. Hogy esetleg a minimálbér-emelés mekkora veszélyt jelenthet a magyar kis- és középvállalkozásokra, arról Tölgyessy nem beszélt.

Tölgyessy Gulyás Márton kérdésére elmondta, hogy ugyan ő is látja azokat az eszközöket, amiket a Fidesz azért épített ki, hogy az ellenzékkel és az általa nem ellenőrzött cégekkel, közösségekkel, szerkesztőségekkel szemben jogi eszközökkel is felléphessen, de Tölgyessy szerint ezek alkalmazása inkább kontraproduktív lenne a kormányra nézve, ezért nem is gondolja, hogy tényleg ezekhez az eszközökhöz nyúlnának.

Éppen ezért „ha nem tudja a Fidesz újabb növekedéssel elreteszelni” a társadalmi elégedetlenséget, „akkor csak idő kérdése, hogy mikor inog meg a hatalom”.

Tölgyessy arról is beszélt, hogy ezen a választáson szerinte nagyon gyengék voltak a Fidesz eszközei. „Piszok rosszul szerepelt az egész manipulatív gépezet” – mondta, sőt felvetette azt is, hogy a fideszes propagandagépezet hatalma igazából csak egy ellenzéki mítosz, és a baloldal önfelmentésének része, azért hivatkoznak az erejére, mert nem akarnak a saját alkalmatlanságukról beszélni. Tölgyessy úgy gondolja, hogy a kormányzati manipulációs gépezet „összesen 100-200 ezer szavazatot mozgathat”, hiszen ha többet mozgatna, akkor sokkal jobban szerepelt volna a Fidesz. „Én nem láttam igazán mozgósító erőt” – jelentette ki.

Tölgyessy még azt is megpróbálta levezetni, hogy bár Magyarországon nagyon gyengék a szakszervezetek, mégis nőtt a vidéki magyarok szabadsága azzal, hogy az utóbbi években inkább kevés itthon a munkaerő. Hogy ezt mire alapozza, és hogy miből gondolja, hogy az átlagos magyar munkavállaló most jobban tudja érvényesíteni az érdekeit a munkaadókkal szemben, mint eddig, arra szintén nem tért ki.

Tölgyessy azt mondta, Orbánnak az egész tavasz vesszőfutás volt, „az EU-csúcson beszorították”, nem is kapott semmit, mégis meg kellett szavaznia „az ukrán dolgot”, aztán jött a kegyelmi botrány, majd a választás. A kudarcokra válaszul viszont Orbán „elindított egy hatalmas diplomáciai offenzívát, miközben az ellenzék új vezetője bulizni ment”.

Orbánnak a frakcióalakítás sem sikerült rosszul az Európai Parlamentben, de Tölgyessy szerint még ennél is fontosabb a miniszterelnök békemissziónak nevezett diplomáciai körútja. Hogy pontosan miért is annyira fontos, arról azért nem esett sok szó, Tölgyessy arról beszélt, hogy Orbán végiglátogatta a jelenlegi világrend kihívóit, Putyint, Hszi Csin-pinget és Trumpot is, igaz, nem annyira volt ideje tárgyalni velük, csak beköszönni, hiszen sehol nem időzött túl sokat. Ez Tölgyessy szerint mégis nagy teljesítmény volt, például azért, mert sok időzónán kellett áthaladnia a magyar miniszterelnöknek.

Tölgyessy szerint Orbán arra a tételre tette fel a külpolitikáját, hogy a régi elitek meg fognak bukni. Ezért nem a régi elitekkel szembeni legjobb alkupozíciót keresi, hanem meg akarja semmisíteni, át akarja lépni őket, erre tette fel saját politikai jövőjét és lényegében Magyarország jövőjét is.

Ezt tette a menekültválságban is, és azóta Tölgyessy szerint ki is derült, hogy Orbánnak igaza volt, és ugyanerről szól a „békepolitika” is, aminek alapja, hogy Ukrajna belátható időn belül veszíteni fog a háborúban, ezért nem is éri meg támogatni. Tölgyessy szerint Ukrajna tényleg nem áll jól, nem látni, hogy a Krímet vagy a keleti megyéket vissza tudná szerezni, és ha marad a jelenlegi status quo, akkor a népharag elsöpörheti Zelenszkij rendszerét, az ugyanis a győzelmen alapszik.

Magyar Péterről Tölgyessy azt mondta, sikere azon alapszik, hogy megadta azt a reményt az ellenzéki szavazóknak, amit „a Gyurcsány-párt” nem tudott. A politológus „szupervisszhangnak” nevezte Magyart, aki pontosan érzi, mit akarnak hallani az ellenzéki szavazók, és ezeket visszhangozza, minden problémáért Orbánt okolja, és a személyiségében van több olyan tényező is, ami „vonzza a bajt”. Például az, hogy gyakran túloz, és „a legkisebb ellenállásra is hisztérikusan reagál”, és csupán a „Mohács óta tartó magyar panaszkultúrát egyesíti a legmodernebb nyugati populizmussal”. Tölgyessy szerint Magyar Péter nem jelentős szereplő, ő csak az Orbán-rendszer válságának egyik tünete.

Ugyanakkor Magyart egyelőre viszi a lendület, tanulékony, a választási eredménye magárért beszél, és a Fidesz eddig hiába próbálta minden erejével megsemmisíteni. „Az elmúlt 14 évben sosem volt valós esély arra, hogy Orbán Viktor megbukjon, most van.”

Ja, és Tölgyessy szerint az „ilyen szegény országokban”, mint Magyarország, sehol nincs jó egészségügy. Ráadásul az adók is alacsonyak Magyarországon az elemző szerint, ezért nehéz is jó egészségügyet csinálni. Ebből is látszik, hogy a kormányváltás nem oldana meg minden problémát, mert egy csomó problémáról nem is Orbán Viktor tehet.

„Zivataros idők, zűrös idők jönnek Magyarországra” – mondta zárszavában Tölgyessy, de hozzátette: akármit hisznek az ellenzéki szavazók, nem biztos, hogy a kormányváltás megoldja a problémákat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!