Hárommilliárd forintért újítják fel a Lázár János vadászkastélyához vezető utat

2024. szeptember 3. – 15:05

Másolás

Vágólapra másolva

Kilométerenként mintegy félmilliárd forintot költ a Magyar Közút a 4413-as jelű Algyő-Maroslele összekötő út felújítására, ami pont Lázár János építési és közlekedési miniszter batidai kastélyához vezet.

Az Átlátszó szerint a 4413-as út az algyői Tisza-híd és az M43-as autópálya között közel 12 kilométer hosszú, de csak az összekötő út autópálya felőli részét újítják fel. A lap úgy tudja, hogy az összesen bruttó 3,3 milliárd forintos átfogó beruházás a nagyfai bekötőút és az M43-as felüljáró közötti részt érinti majd.

Az Átlátszó szerint az autópálya felőli útszakaszon az autó- és buszforgalom is sokkal kisebb, mint az algyői hídnál, mégis inkább az összekötő utat tatarozzák. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Terület- és Településfejlesztési Operatív Programjában elvileg 165 milliárd forintot költenek felújításra, melyből már 100 milliárdot lekötöttek. Ebből Csongrád-Csanád vármegyében egy útfejlesztés indulhat el idén, nagyjából 2,5 milliárd forintért.

A Magyar Közút közleményben reagált, melyben a cég azt írta, hogy stratégiai, forgalomszervezési okokból épül újjá az Algyő-Maroslele összekötő út. Az algyői híd közelgő felújítása miatt teljesen lezárják a 47-es utat, és a forgalmát is elterelik, részben erre a jelenleg kis forgalmú útra. A Szeged és Hódmezővásárhely közötti teljes forgalmat el kell majd bírnia. A két várost kétszer kétsávos út köti össze, amely az algyői hídon szűkül le két sávra, a Magyar Közút ezt is négysávosra bővítené.

A beruházásról megkérdeztük az Építési és Közlekedési Minisztériumot, de cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz.

Lázár János 2021-ben 57 millió forint értékben vásárolt földet Hódmezővásárhely külterületén. Ennek közelében található a miniszter résztulajdonában lévő batidai vadászkastély, ami eddig 58 millió forint osztalékot hozott neki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!