Közel két hónap után elkészült a Margit híd bringaútja

2024. szeptember 1. – 10:54

Másolás

Vágólapra másolva

Befejeződött a Margit híd északi oldalán futó kerékpárút felújítása, szeptember 1-jétől ismét birtokba vehetik a szakaszt a kerékpárral közlekedők, írta közleményében a BKK.

Fotó: BKK
Fotó: BKK

A bringautat július 8-án zárták le szakaszosan, a munkák során eltávolították róla a tönkrement bevonatot, majd új burkolatot fektettek le, ezután újrafestették az útburkolati jeleket és a kerékpáros piktogramokat, végül kicserélték a kerékpárút és a gyalogjárda közötti taktilis útburkolati jelzéseket is. A beruházás 58 millió forintba került, ami méterenként 95 ezer forintot jelent.

A Margit híd kerékpárútja az egyik legforgalmasabb bringás útvonal a fővárosban, a közel két hónapon át tartó felújítás ezért jelentős kényelmetlenségeket okozott. A kerékpárosok, rolleresek és gyalogosok egy autóútról leválasztott, kb. kétméteres sávon közlekedhettek, míg a Pestről Budára közlekedő autósok csak egy sávot használhattak, emiatt rendszeresen bedugult a Nagykörút és a környező utcák.

Az aránytalanul hosszúnak tűnő felújítással kapcsolatban a 444 kérdéseket küldött a beruházást végző Budapest Közút Zrt.-nek, akik részletesen írtak a „kényes” piros műgyanta időigényes megkötéséről, másfajta burkolat pedig szerintük nem jöhet számításba: a kerékpárút alatt futó acéllemezek miatt „föld- vagy betonalapú út” nem lehetséges. A lap felvetette, hogy a megnövekedett forgalom esetleg indokolhatna egy szélesebb, emiatt biztonságosabb utat is, amire a vállalat válasza az volt: „a Margit híd és annak szigeti szárnyhídja sem szerkezetileg, sem azért, mert műemlék, nem bővíthető, így a gyalogos és kerékpáros terek sem növelhetőek anélkül, hogy valami másnak a tere csökkenjen.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!