Fenyegető, ócska kérdések – kiakadt a júniusban leváltott gárdonyi polgármester, amikor a pénzszórásról kérdeztük

Legfontosabb

2024. augusztus 31. – 07:02

Fenyegető, ócska kérdések – kiakadt a júniusban leváltott gárdonyi polgármester, amikor a pénzszórásról kérdeztük
Tóth István, Gárdony leváltott polgármestere – Fotó: Simor Dániel / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Tizennyolc év után leváltották Gárdony fideszes polgármesterét, Tóth Istvánt. Bár a választás júniusban volt, az új képviselő-testület csak október elején alakul meg, és addig teljes jogkörrel irányíthatja a várost a megbukott vezetés. Élnek is a lehetőséggel, a választás óta szó szerint szórja a pénzt a leköszönő képviselő-testület: pumpapályát és vidraszobrot rendeltek, és egy csomó közbeszerzést is elindítottak rohamtempóban.

A nyáron négy képviselő-testületi ülést is összehívott a leköszönő kormánypárti polgármester. Ezeken összességében több mint egymilliárd forint sorsáról döntött a testület, amelynek a kétharmada nem kapott bizalmat a folytatásra. Ott ül az októberben hivatalba lépő új polgármester is, de nincs lehetősége megakadályozni, hogy kiürítsék a kasszát.

„Ez egy bosszúhadjárat a következő képviselő-testülettel és velem szemben. A gyakorlatban azonban a város lakóit bünteti meg a polgármester”

– mondta a Telexnek Eötvös Pál Árpád, aki egy helyi civil szervezet (A Velencei-tó Információs Társadalmáért Egyesület) színeiben indulva 60–40 százalék arányban győzte le Tóth Istvánt a június 9-i választáson.

A mostani tizenkét képviselőből csak négyen folytathatják a munkát októbertől, nyolc képviselőnek megszűnik a megbízatása. Addig azonban még kényelmes, 9–3-as többsége van a fideszes polgármesternek, így minden előterjesztése csont nélkül átmegy. Ott voltunk a legutóbbi, szerdai képviselő-testületi ülésen, amit alig félóra alatt lezavartak, vita nélkül átment Tóth István mind a tizenhárom javaslata.

A fideszes többségű testület megszavazta többek között, hogy

  • 106,8 millió forintból mosdó és kiszolgáló helyiségek épüljenek a város egyik kikötőjében,
  • 26,7 millió forintért újabb közbeszerzést írjanak ki három utcaszakasz felújítására és
  • húsz év után megnégyszerezzék a Pro Urbe Gárdony kitüntetés jutalmát.
  • Azt is eldöntötték, hogy 70 millióért kerékpáros ugratópálya, úgynevezett pumpapálya épül a parton.

A pumpapályára még tavaly decemberben nyújtotta be a pályázatot a város az Országos Bringapark Program keretében. A beruházás felét az állam állja, 35 millió forintot azonban az önkormányzatnak kell fizetnie. Az új polgármester szerint ez az egyik olyan beruházás, amellyel megvárhatták volna az új testület megalakulását.

„Akkor legyen pumpapálya, ha már minden rendben van a városban. Van egy fontossági sorrend, amit nem tart be a jelenlegi vezetés” – mondta a Telexnek Eötvös Pál Árpád, aki szerint az óvoda fejlesztése például fontosabb lenne a pumpapályánál.

Tóth István a szerdai képviselő-testületi ülésen ugyanakkor úgy fogalmazott: a város egyik legfontosabb és legszebb beruházása lesz a pumpapálya, amely közvetlenül a tóparton, a Tini Strand mellett, a bicikliútnál épül. „Minden azt mutatja, hogy fantasztikus helyre kerül ez a pálya, a legjobb adottságú pálya lesz az országban” – mondta elégedetten a fideszes polgármester, aki arra számít, hogy az ország leglátogatottabb pályája lesz a gárdonyi.

Igaz, alig hat kilométerrel arrébb, a szomszédos Velencén már két éve van egy ugyanilyen kerékpáros pálya:

A velencei pumpapálya – Fotó: Simor Dániel / Telex
A velencei pumpapálya – Fotó: Simor Dániel / Telex

Az új polgármester attól tart, hogy októberre kiürül a kassza

A szerdai volt a negyedik képviselő-testületi ülés a júniusi választás óta. Ezeken összesen több mint egymilliárd forint elköltéséről döntött a testület. Hatalmas összeg ez egy ekkora városban: a bő 13 ezer lakosú Gárdony idei költségvetésében egész évre 5,5 milliárd forintos kiadással számoltak, és ebből 2,4 milliárd forint jutna beruházásokra, felújításokra. Az összegnek majdnem a felét lekötötte a távozó testület két hónap alatt. Viszonyításképpen: tavaly és tavalyelőtt egész évben költöttek annyit beruházásra és felújításra, mint amennyit most négy testületi ülésen kiszórtak.

Nézzünk pár példát, hogy mire megy el a pénz:

  • 216 millió forintból felújítanak négy utcaszakaszt,
  • 132 millió forinttal támogatja a város a helyi gyógyfürdő geotermikus rendszerének felújítását,
  • 60 millióból játszótereket fejlesztenek,
  • 61,7 millióért felújítják az orvosi rendelőt,
  • 54 millióból új parkoló lesz az általános iskolánál,
  • 53 millióból feltúrták a hivatal mögötti parkot,
  • 55,2 millió forinttal támogatják az egyik általános iskola vizesblokkjainak felújítását,
  • 7,5 millió forintból hatvan fát telepítenek a hűtő- és látványtavakhoz, és
  • 3 millió forintból vidraszobra is lesz a városnak.

Eötvös Pál arról beszélt lapunknak, hogy a fejlesztésekre szükség van, de az időzítéssel van probléma. Szerinte vannak olyan beruházások, amelyek egyáltalán nem voltak olyan sürgősek és halaszthatatlanok. Ilyen például a Polgármesteri Hivatal melletti park környezetrendezése. A nyári kánikulában feltúrták a zöldfelületet, és kialakítottak két murvás átjárót. Mindez 53 millió forintba került.

Eötvös Pál Árpád – Fotó: Simor Dániel / Telex
Eötvös Pál Árpád – Fotó: Simor Dániel / Telex

„Példátlan, hogy egyszerre ennyi beruházást hajt végre a város” – fogalmazott a megválasztott polgármester, hozzátéve: a probléma azzal van, hogy ilyen rövid idő alatt akarnak ilyen sok fejlesztést lekötni.

Arra számít, hogy nagyon nehéz helyzetben, gyakorlatilag üres kasszával kapja meg a hivatalt október 1-jén, és már annak is örülhet, ha nem lesz fizetésképtelen a város, a jövő évet pedig nem hitelfelvétellel kell kezdeni. „Kiszolgáltatottá teszi a várost, ha az összes tartalékot feléljük, mert ha valamilyen rendkívüli esemény jön, nem lesz hova nyúlni” – mondta.

Ócska, fenyegető kérdésekre nem válaszol a polgármester

A leváltott polgármester ugyanakkor azt állítja: stabil a város pénzügyi helyzete, és minden fejlesztésre megvan a forrás. Ennél bővebb tájékoztatást az októberben hivatalba lépő polgármester sem kap, így augusztus végén nem tudja: mekkora tartalékkal veszi majd át a várost, és milyen mozgástere lesz az utolsó negyedévben, illetve a jövő évi költségvetés tervezésekor.

Eötvös szerint az lett volna a szerencsés, ha a jelenlegi képviselő-testület ügyvivőként csak a halaszthatatlan, mindennapos működést biztosítaná októberig, és nem kezdene bele olyan beruházásba, amely átnyúlik a cikluson, és már a következő testületre ró kötelezettségeket.

Először augusztus elején kerestük meg a polgármestert, hogy a költekezésről kérdezzük. Nem kaptunk választ a levelünkre, és később hiába próbálkoztunk telefonon is, nem sikerült kapcsolatba lépni vele. Elmentünk ezért a szerdai testületi ülésre Gárdonyba, ahol személyesen próbáltuk kérdezni, de nem jártunk sokkal több sikerrel.

Tóth István idegesen azt válaszolta, hogy nem válaszol a kérdéseinkre, mert szerinte az emailünk „egy rendkívül elfogult, fenyegető, ócska munka volt”. A polgármesterrel folytatott párbeszédünket videón is megnézhetik:

Mik voltak azok az elfogult, ócska, fenyegető kérdések, amelyek miatt nem akart velünk szóba állni a polgármester? Azt kérdeztük Tóth Istvántól augusztus elején, hogy

  • a június 9-i választás óta összesen hány forintnyi beruházásról és fejlesztésről döntött a képviselő-testület,
  • miért nem várhattak ezek a döntések az októberben felálló új képviselő-testületre,
  • mekkora tartalékkal adja át a hivatalt októberben,
  • mennyi forrása marad az új vezetésnek az utolsó negyedévre beruházásokra, fejlesztésekre,
  • miért kötik le pár hét alatt az egész évre szánt beruházási források csaknem felét, és
  • miért van szükség pumpapályára Gárdonyban.

Jogilag egyébként azt tehet a leváltott polgármester október 1-jéig, amit csak akar, a jogalkotó nem korlátozta a távozó testületeket a beruházások elindításában és hosszabb távú szerződések aláírásában. A Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium önkormányzati hírlevele szerint a júniusi választás és az új testület októberi felállása közötti időszak jogilag nem tekinthető átmeneti időszaknak, ezért nincsenek is átmeneti szabályok.

A 2019-ben megválasztott polgármesterek és önkormányzati képviselők októberig

„minden hatáskörüket teljeskörűen, korlátozás nélkül gyakorolhatják a júniusi önkormányzati választásokat követően is”.

Az új, megválasztott polgármestereknek és képviselőknek pedig október 1-jéig „nincsenek külön jogosítványaik sem a képviselő-testületek, sem a polgármesterek döntéseit illetően”.

A minisztérium ugyanakkor az önkormányzati gazdálkodás jogszerűségének fenntartásához felhívta a figyelmet a hatályos jogszabályok betartására és a rendeltetésszerű joggyakorlás elvére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!