Hétfőn kezdik bontani a Magyar Rádió volt épületét

2024. augusztus 30. – 10:37

Hétfőn kezdik bontani a Magyar Rádió volt épületét
Az érintett épületek – Fotó: PPKE

Másolás

Vágólapra másolva

„Hétfőn elkezdődik a Magyar Rádió épületeinek bontása és tart majd jövő tavaszig”

– kezdte pénteki Facebook-bejegyzését Pikó András, Józsefváros polgármestere. Már áprilisban megírtuk, hogy Lázár János építési és közlekedési miniszter megegyezett a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel a Magyar Rádió épületének lebontásáról. Az egyetem ugyanis a rádió helyén, a Palotanegyedben szeretné felhúzni új campusát.

A polgármester azt írta, hogy a bontási munkálatokról Józsefváros Önkormányzatát és a Palotanegyed lakóit sem tájékoztatták. Pikó kifogásolta „a hatalmi gőg elképesztő felelőtlenségét”, mert úgy kezdik el bontani az épületet, hogy közben a bontási eljárás engedélye közigazgatási per alatt van, és még nem született ítélet az ügyben. Józsfeváros polgármestere szerint úgy kezdik el a bontást, hogy a rádió épületei és a környező társasházak közös szerkezeti tartóelemekkel vannak összekötve, és nem tudják, mi történhet a társasházakkal a munkálatok miatt.

Pikó posztjában azt is megjegyezte, hogy nem végeztek el szilárdságtani és állékonysági vizsgálatok, mielőtt döntöttek a bontásról. A polgármester szerint nem lehet tudni:

  • milyen kockázatokkal jár a bontás,
  • robbantás nélkül elbontható-e a háborús betonbunker,
  • és milyen környezeti terheléssel jár majd a beruházás.

Pikó szerint Lázárék nem vették figyelembe a kerületi lakók érdekeit, és arról is írt, hogy az egyeztetések során volt egy politikailag feléjük helyezett testület, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia. A polgármester hozzátette, hogy azért nem tudtak beleszólni a beruházás részleteibe, mert mindenben a megrendelő püspöki konferencia döntött.

„Mi legfeljebb reménykedhetünk, hogy megússzuk emberi tragédiák nélkül, már ha nem számítjuk emberi tragédiának azt, hogy családok százai kényszerülhetnek majd arra, hogy elhagyják, feladják az eddigi életüket, csak azért, mert nem álltak velük szóba és nem voltak képesek meghallgatni őket. Csak ebben reménykedhetünk, az értelmes párbeszédben és egyeztetés lehetőségében nem, ezért a helyi lakosoknak, az önkormányzatnak, és mindenki másnak, aki vagy a Campus terveivel vagy az eljárás módjával nem ért egyet, nem marad más lehetősége, mint a tiltakozás” – zárta bejegyzését Pikó András.

Lázár János kedden arról posztolt, hogy „megkezdődtek és azóta is az ütemterv szerint haladnak a bontási munkálatok Magyarország egyik legnagyobb beruházásánál, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új Campusánál.”

„Az elmúlt évtizedek legnagyobb iskolafejlesztésének köszönhetően a főváros VIII. kerületének közepét elcsúfító, oda nem illő lepusztult épületeket elbontjuk, a Palotanegyedet megújítjuk”

– fogalmazott az építési és közlekedési miniszter. Lázár azzal zárta bejegyzését, hogy csak így épülhet meg Magyarország legmodernebb, környezetével mégis harmonizáló campusa.

A VIII. kerületi önkormányzat áprilisban társadalmi egyeztetést indított a Pázmány Campus projektről, melynek részeként tartottak két lakossági fórumot, ahol a józsefvárosiak elmondhatták a véleményüket a beruházásról. De az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) és a kerületi lakosok álláspontja nem közeledett egymáshoz.

Júliusban Lázár engedményeket tett a helyieknek. A miniszter a beruházás közvetlen szomszédságában lévő társasházak homlokzati felújítását, közterületek, járdák, útburkolatok, közművek felújítását, zöldítést, fákat, cserjéket ígért, és azt írta, hogy néhány ház lakóinak vételi ajánlatot is tesznek. Erre válaszul Pikó, a társadalmi egyeztetés eredményeire hivatkozva azt írta, hogy szükségesnek tartják a tervek módosítását, a Magyar Rádió értékkel bíró épületeinek megőrzését, a campus funkcióinak szükséges csökkentését, valamint a tervezett bontások és építkezések hatását vizsgáló vizsgálatok elvégzését.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!