A Magyar Orvosi Kamara elnöke: Tovább fogyhatnak a háziorvosok Budapestről az ügyeleti rendszer miatt

2024. augusztus 30. – 08:56

Másolás

Vágólapra másolva

Időre van szükség a szakmai és szervezési aggályok tisztázására, ezért az orvosi ügyeleti rendszer októberi bevezetésének elhalasztását kezdeményezte a Magyar Orvosi Kamara, derül ki Álmos Péter elnök Népszavának adott nyilatkozatából.

Mint Álmos kifejtette, Budapesten kifejezetten idős a háziorvosi kar, tagjainak átlagos életkora 61 év. Az új rendszer nagyon megterhelheti az alapellátást, noha a fővárosi háziorvosoknak jelenleg a 129 üres praxisból hiányzó szakemberek helyettesítését is el kell látniuk, tette hozzá.

A MOK elnöke azzal támasztotta alá a szervezet álláspontját, hogy az Országos Mentőszolgálat adatai szerint a szükséges 900 helyett csak 200-300 orvos jelentkezett az ügyeleti feladatra. Szerinte jelentős a kockázata annak, hogy az ügyeleti rendszer bevezetése jelentette kényszer hatására többen inkább visszaadják majd praxisukat a budapesti háziorvosok közül, így a fővárosban élők még nehezebben jutnak hozzá a szükséges ellátáshoz.

Álmos Péter a jelenlegi problémák közt említette azt is, hogy az új ügyeleti rendszer tovább feszítheti a rendelési időket is, noha sok helyen már most is este nyolcig fogadják a betegeket a háziorvosok, miközben az új ügyeleti szabályok szerint négyig be kellene fejezniük a rendelést. A kamara elnöke szerint a sürgősségi osztályok terhelése szintén nőhet az új rendszer miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!