Nem tudtak megegyezni a Facebook-élőzésen, elmaradt Vadai Ágnes és Polt Péter személyes találkozója

2024. augusztus 29. – 17:51

Másolás

Vágólapra másolva

Nem jött össze a Vadai Ágnes DK-s képviselő és Polt Péter legfőbb ügyész közötti, csütörtökre tervezett találkozó – jelentette be Vadai a Facebookon, a Legfőbb Ügyészség pedig egy sajtóközleményben. Vadai csak azzal a feltétellel vett volna részt a beszélgetésen, hogy azt a Facebookon élőben közvetítheti, de Polt elutasította ezt a kérést.

Vadai Ágnes még szerdán állt a sajtó elé azzal, hogy szerinte egy magas rangú állami vezető rendelte meg a Kiss László óbudai polgármester elleni büntetőpert. Szerinte ezt támasztják alá a Kiss elleni nyomozás bizonyos dokumentumai.

Vadai szerdán személyes találkozót kért Polt Péter legfőbb ügyésztől, aki csütörtök délutánra adott neki időpontot. Erre végül a Facebook-élő miatt kialakult nézeteltérés miatt nem került sor.

A Legfőbb Ügyészség azt írta erről: „Számos lehetőség biztosítja, hogy a legfőbb ügyészt nyilvánosan kérdezzék és bárki közvetlenül képben és hangban kövesse válaszát. Ilyen, az Országgyűlési törvény szabályozta országgyűlési beszámoló bizottsági és plenáris ülésen történő vitája, vagy az azonnali, illetve rendes kérdés feltétele a plenáris üléseken. Ezeken túlmenően a legfőbb ügyésznek nincs olyan kötelezettsége, hogy akarata vagy szakmai meggyőződése ellenére országgyűlési képviselővel történő személyes beszélgetését egyoldalúan élőben vagy felvételről közvetítsék. Vadai Ágnesnek – hasonlóan bárki más országgyűlési képviselőhöz – továbbra is lehetőséget biztosít a legfőbb ügyész az Országgyűlésen kívüli személyes találkozóra, az említett feltételek mellett. Mindez Vadai Ágnesnek ismételten fel lett ajánlva.”

Vadai Ágnes úgy kommentálta a füstbe ment találkozót: „Nem engednek fel bennünket Polt irodájába, mert élőben akarjuk közvetíteni a megbeszélést. Vajon mit akar eltitkolni az ügyészség Kiss László koncepció eljárása, Simonka belső információi és az ügyészség általánosan elfogult működése kapcsán????”

Vadai Ágnes szerdán három dokumentumot mutatott be, szerinte ezek azt bizonyítják, hogy a korrupcióval gyanúsított óbudai polgármester ellen koncepciós eljárás zajlik. Az egyik jegyzőkönyvben valaki azt mondja: „2021-ben azzal keresett meg (...), hogy őt megkereste egy felsővezető azzal, hogy meg kellene buktatni a III. kerületi polgármestert, és ehhez szükség lenne a cégemre.” Vadai szerint nem Kiss László ellen kellett volna eljárást indítani, hanem az ügyészség képviselője ellen, aki a jegyzőkönyv alapján szerinte arra kérte a cégvezetőt, hogy „állami érdekből vegyen részt Kiss László megbuktatásában”.

Az ügyészség néhány órával később tagadta Vadai állítását. Szerintük egy büntetett előéletű álnyomozó tett ajánlatot egy megvádolt vállalkozónak, amelyben az ellenzéki politikusokra terhelő bizonyítékokat kért.

Az ügyészség szerint az álnyomozónak nem volt köze a valódi nyomozókhoz, és ő állításával szemben a rendőrséggel sem volt kapcsolata. Azt állítják: az álnyomozó ellen 2023 decemberében befolyással való üzérkedés és más bűncselekmények miatt vádat emeltek, ő pedig egy másik ügy miatt már akkor börtönben volt.

Kiss Lászlót, Óbuda DK-s polgármesterét két hete vették őrizetbe, amiért a vád szerint 2019-es polgármesterré választása után egy korrupciós hálót épített ki, amelyen belül megbízásokat adott baráti cégeknek, majd azok összegének egy részét visszakövetelte magának. Kiss László egyik korábbi munkatársa vádalkut kötött és ellene vallott, letartóztatásához viszont több gyanúsított vallomása is kellett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!