Ügyészség a Simonka-interjúról: A titkosszolgálatok semmilyen befolyással nem bírnak ránk

2024. augusztus 28. – 16:09

frissítve

Ügyészség a Simonka-interjúról: A titkosszolgálatok semmilyen befolyással nem bírnak ránk
Simonka György – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Simonka György állításával szemben, a titkosszolgálatok semmilyen befolyással nem bírnak az ügyészségre” – így kezdi reakcióját a Központi Nyomozó Főügyészség.

Simonka ugyanis a Telexnek adott interjújában több mindent állított róluk.

  • Azt mondta, a kormány által felügyelt titkosszolgálatok az ügyészség felett állnak, így pedig lehetőségük van rálátni, esetleg befolyásolni az ügyészséget.
  • Simonka állítása szerint annak idején Lázár János is így nyúlhatott bele az ő ügyébe, mert akkoriban „nyomták ellene is ügyét az ügyészek”, Lázár pedig az ő fejét akarta.
  • Simonka azt is állította, hogy az ügyészek egyik vezetője állandó eligazításra jár valahova a magasabb szintekre.
  • Azt is állította, hogy ha az ügyészek nem az instrukcióknak és/vagy a Fidesz politikai érdekeinek megfelelően cselekedtek, akkor ezeket az ügyészeket kirúgták/bebörtönözték.

Bár konkrét kérdésekkel kerestük a Központi Nyomozó Főügyészséget, válaszul a közleményüket küldték el, és annyit tettek hozzá: más adatot az üggyel kapcsolatban nem akarnak közölni.

A közleményükben közben ezt írták: „Simonka György állításával szemben,a titkosszolgálatokkal való munkakapcsolatot a büntetőeljárási törvény, valamint más jogszabályok rendezik. Semmilyen titkosszolgálat nem felettese a Központi Nyomozó Főügyészségnek, sőt, a titkosszolgálatok hivatásos állománya által esetlegesen elkövetett bűncselekmények esetén a Központi Nyomozó Főügyészség jár el.

A Simonka György és társai elleni vádiratot előkészítő ügyészek közül az ügyészségről »senkit nem rúgtak ki«, az ügy miatt senki állása nem szűnt meg. A Simonka Györgyöt ügyében korábban eljárt ügyész jogviszonya saját döntése alapján szűnt meg. Ellene később korrupciós bűncselekmények miatt a Központi Nyomozó Főügyészség 2022. szeptember 9-én vádat emelt, amely ügy jelenleg a Fővárosi Törvényszéken van folyamatban. Simonka György további állításai – így a vele való egyezségkötés meghiúsulásáról és az ügyészség kívülről való befolyásolásáról – teljes egészében légből kapottak, semmilyen valós alapjuk nincsen.”

Azt is írják, hogy Simonka ügyét és védekezését „nem a médián keresztül értékelik”, annak a bíróságon van a helye, egyébként pedig a 158 oldalas vádiratot „gondosan készítették elő, széleskörű bizonyításokkal”.

Simonka György a Telexnek adott interjújában milliárdok eltűnéséről és az ügyészség befolyásolásáról is beszélt, valamint azt is állította, hogy a Fidesz el tud sikálni dolgokat, ha akar, Orbán Viktor pedig mindenről tud, ha tudni akar.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!