Green Policy Center: A kormány növelje a kitűzött klímacélt!

2024. augusztus 26. – 18:40

Másolás

Vágólapra másolva

Múlt héten adott ki közleményt az Energiaügyi Minisztérium, melyben Lantos Csaba kijelentette, hogy Magyarország már tavaly elérte a 2030-as klímapolitikai célokat. A Green Policy Center hétfőn közleményben reagált az energiaügyi miniszter állításaira.

Az Energiaügyi Minisztérium a HungaroMet előzetes adataira hivatkozva azt állítja, hogy 1990-hez képest 2023-ra már 43 százalékkal csökkent az üvegházhatású gázok kibocsátása Magyarországon. A Green Policy Center ezt annyiban árnyalja, hogy egyelőre nyers adatok állnak rendelkezésre a kibocsátásról, így teljes képre várni kell, amíg a HungaroMet 2025-ben közzéteszi a szöveges magyarázattal ellátott kibocsátási leltárát.

A fenntarthatósági kutatóközpont szerint a kormány klímapolitikai lépéseit elsősorban külső vagy gazdasági körülmények irányítják, nem a tudatos környezetpolitikai célok, holott a középtávú céloknak illeszkedniük kell a hosszútávú pályába. A 2023-as kibocsátás-csökkentési eredményhez például hozzájárult az enyhe téli időjárás és a visszaeső ipari termelés. A 2050-es klímasemlegességi célt pedig csak úgy érheti el Magyarország, ha a kormány kibocsátás-csökkentési szakpolitikai terveket dolgoz ki.

A 2030-as klímapolitikai cél jelenleg 40 százalékos bruttó kibocsátás-csökkentés, ami az Energiaügyi Minisztérium közleménye alapján már tavaly teljesült. A Green Policy Center azt javasolja, hogy a kormány 60 százalékra növelje a kitűzött klímacélt a most bejelentett 50 helyett, mert az előbbi sokkal ambiciózusabb, mint az utóbbi.

A HungaroMet előzetes adatai alapján az energiaszektorban 11 százalékkal, míg a közlekedésben 7,1 százalékkal csökkent a kibocsátás. A naperőművek termelése viszont 43 százalékkal nőtt. A kutatóközpont arra is kíváncsi, hogy 2023-ban szektorálisan milyen szakpolitikai intézkedések járultak hozzá a kibocsátás csökkentéséhez.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!