Helyi népszavazást kezdeményeztek, mert nem akarnak keresztet a Szabadság-szobor talapzatára

2024. augusztus 22. – 20:38

Másolás

Vágólapra másolva

A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia vezetése, valamint más művészek, közéleti szereplők és tudósok népszavazási kezdeményezést nyújtottak be a Fővárosi Közgyűlésnek, miután kiderült, hogy egy hatalmas fehér keresztet húznának fel a Gellért-hegyi Szabadság-szobor talapzatára – írja a Hvg.hu.

A tiltakozók névsorában szerepel Maurer Dóra, Hegedűs D. Géza, Demszky Gábor, Iványi Gábor, Parti Nagy Lajos, Radnóti Sándor, Romsics Ignác, Spiró György és Závada Pál is.

„A kereszt, az erkölcsi megújulást hozó ember kínhalála, hatalmas jelképe az európai hagyománynak, de nem arra való, hogy politikai szimbólumként meggondolatlanul és ízléstelenül fitogtassák. Ott van helye, ahol hagyománya van, úton-útfélen szerte az országban, templomok előtt, vagy templomtornyok tetején, hívők és szentek emlékművén”

– írják a tiltakozók a portálhoz eljuttatott levélben.

A levélírók szerint a Szabadság-szobor talapzatán nincs helye keresztnek, mert politikai kihasználása számtalanszor szembekerült a vallás- és gondolatszabadság európai hagyományával. A tiltakozók úgy látják, hogy a Szabadság-szobor történetének állami eltörlése a kívánt hatás helyett csak az erőszakosság és a nevetségesség érzését válthatja ki. „Annak idején indokolható döntés volt az emlékmű elől a szovjet katona szobrát eltávolítani, hogy az emlékmű a szabadság fogalmának egy szélesebb és általánosabb fogalmát fogadhassa be; a mostani elhatározás újra, s megengedhetetlenül szűkítené e fogalom tartalmát” – olvasható a levélben.

A lap szerint a levél végén arra kérik a tiltakozók a fővárosi önkormányzatot, hogy helyi népszavazás formájában kérdezze meg, akarják-e ezt a változtatást.

Bencsik András, a kormánypárti Demokrata főszerkesztője is ellenezte, hogy kereszt kerüljön a Szabadság-szobor talapzatára. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig a kormányinfón azt mondta, hogy nem sért senkit egy kereszt a Szabadság-szobron.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!