Tóth Imre Bruti: Már a 2022-es M1-es performanszom után elindult a trend, hogy egyre kevesebb település keresett meg

2024. augusztus 21. – 14:44

Másolás

Vágólapra másolva

„Az újabb M1-es szereplésem óta megint nem kell járnom fellépni narancsos városokba, falvakba. Ide tartozik természetesen saját szülővárosom, Debrecen is”

– írta szerdai posztjában Tóth Imre „Bruti” stand-upos. A közszolgálati csatorna májusi tévévitáján a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot képviselő humorista (a teljes performanszát itt lehet visszanézni) szerint bár rengeteg fellépésen van túl, utalt arra is: vannak helyek, ahol nem látják szívesen.

„Az nagyjából nyílt titok, hogyha megnyilvánulsz a Fidesszel szemben, netán még szerepet is vállalsz ellenük a politikában, akkugyár ügyben, akkor neked kb. kuka. Rengeteg fellépést, a megélhetésedet bukod el a nézeteid miatt.”

A Telex megkeresésére Tóth Imre azt mondta, konkrét helyeket nem tud megnevezni, mert „ezek a dolgok nem hivatalosan történnek meg”. A szervezőiroda által szervezett fellépéseit meg tudja tartani, mivel ott saját pénzen bérelnek helyszínt és értékesítenek jegyeket. De előfordul, hogy arra hivatkozva nem jutnak be egy helyszínre, hogy nincs szabad időpont, a valós okra viszont sosincs bizonyíték. Hódmezővásárhely újraválasztott polgármestere, Márki-Zay Péter viszont személyesen hívta fel, hogy felkérje egy fellépésre a borfesztiválra.

Tóth Imre szerinte ma Magyarországon a fellépők előtt alapvetően két lehetőség áll, ha nyilvános rendezvényről van szó: vagy szerveznek maguknak fellépést, vagy meghívják őket különböző fesztiválokra, falunapokra, városnapokra.

„Már a 2022-es M1-es 5 perces performanszom után elkezdődött a trend, hogy egyre kevesebb település keresett meg, majd most az EP-vita óta majdnem nulla az ilyen megkeresés. Tudjuk, hogy működik ez itthon, nincs kimondott feketelista, nincs kitűzve a városháza falára a névsor, egyszerűen csak bezárulnak bizonyos kapuk, elmaradnak a lehetőségek” – fogalmazott a stand-upos, és szerinte a szervezők is sejtetik, vagy kereken ki is mondják neki, hogy „ide és ide nem tudunk meghívni politikai okokból”. Annak ellenére, hogy a műsora nagyrészt politikamentes – „volt idáig”, tette hozzá.

Tóth Imre „Bruti” szerint a probléma nemcsak őt érinti, hanem mindenkit, akinek a gondolatai nem kompatibilisek a regnáló rendszerével, szerinte érdemes összevetni a közpénzből rendezett Bródy-koncertek számát a Nagy Feró- vagy Tóth Gabi- fellépésekével. Bruti végül hozzátette, hogy az ő ügyénél fontosabb az akkumulátorgyárak témája, amiről vicces és gondolatébresztő sorozatot készítettek.

A debreceni akkumulátorgyárak elleni civil tiltakozásról a Telexen többek között ebben a videóban számoltunk be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!