Láthatatlan ellenséggel küzdünk, a kastélyunkat akarják elvenni

Legfontosabb

2024. augusztus 17. – 10:30

Láthatatlan ellenséggel küzdünk, a kastélyunkat akarják elvenni
A Csáky-kastély a szarvasi Anna-ligetben – Olvasói fotó / Telex
Móra Ferenc Sándor
Móra Ferenc Sándor
Szegedi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

A Lázár János-féle kastélytörvény alapján magánkézbe kerülhet a Csáky-kastéllyal együtt a Békés vármegyei Szarvas városának egyik fő idegenforgalmi látványossága, a 26 hektáros, ősfás Anna-liget a területén lévő állatparkkal együtt. Ebben jó állapotú, de műemlék kastélyban van a Körös–Maros Vidéki Nemzeti Park Igazgatóságának a székhelye, mellette egy ökoturisztikai látogatóközpont, utóbbihoz tartozik a Kárpát-medencei őshonos állatfajokat ötszáz élő állattal és kiállításokkal is bemutató park.

Néhány nap alatt több mint kétezren csatlakoztak ahhoz a Facebook-csoporthoz, amelynek a neve: VÉDJÜK MEG A KÖRÖSVÖLGYI ÁLLATPARKOT NYILVÁNOS FÓRUM

„Láthatatlan ellenséggel küzdünk, akik a kastélyunkat akarják elvenni tőlünk, pedig a Csáky-kastély a miénk: szerves része a gyerekkorunknak, az életünknek, a mindennapjainknak.”

Ezt Szíjártó Olga, a fórum egyik elindítója és adminisztrátora válaszolta kérdésünkre. A tiltakozók azt szeretnék elérni, hogy ne privatizálják a kastélyt és a mellette lévő földterületet, azaz maradjon meg a Csáky-kastélyban a Nemzeti Park igazgatósága és a Látogatóközpont az Állatparkkal együtt. Egyáltalán nem tartják helyesnek, hogy az állami, azaz köztulajdonból magántulajdon legyen, mert úgy vélik, azután talán senki sem léphetne be a parkba.

Jelenleg a Látogatóközpont a környéken élő vagy akár távolabbról érkező családok, iskolai csoportok és a természet iránt érdeklődők kedvelt kirándulóhelye, ezért a megszűnése Szarvas idegenforgalmára nézve is nagy csapás lenne. Szarvasnak az egyetlen, a négy évszak mindegyikében gyakran felkeresett látványossága a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark, mondta Regős Mátyás, aki szintén kezdeményezője és szervezője a tiltakozásnak.

A privatizáció ellen tiltakozókat nem nyugtatja meg, hogy a kastélytörvény szerint a szerződésben a tulajdonszerzőnek elő kell írni, hogy a nyilvánosság számára történő látogatást továbbra is lehetővé teszi, mert azt sehol nem írja elő a hivatalos szöveg, hogy a szarvasi állatparkot meg kell tartani. „Számunkra elfogadhatatlan, hogy nem kapuk részletes és alapos, nyilvános tájékoztatást, a Csáky-kastély ügye körül sok minden titkos lehet, amit a kormány tervez” – tette hozzá Regős.

Augusztus elsején tartottak egy városi sajtótájékoztatót arról, hogy Szarvas önkormányzata szeretné megpályázni a hivatalosan is a hazai műemlékek közé tartozó, állami tulajdonú Csáky-kastély tulajdonjogát. Babák Mihály polgármester akkor azt mondta, ha megnyernék a tulajdonjoggal a lehetőséget a további használatra, akkor minden úgy maradhatna, ahogyan eddig volt, tehát a Nemzeti Park Igazgatósága és a Látogatóközpont is tovább működhetne a mai helyén az állatparkkal.

Borz és sziesztázó farkasok az állatparkban – Olvasói fotó / Telex Borz és sziesztázó farkasok az állatparkban – Olvasói fotó / Telex
Borz és sziesztázó farkasok az állatparkban – Olvasói fotó / Telex

„Vagy megnyeri az önkormányzat, vagy nem, de erről mi még nem tudunk semmit” – mondta Szíjártó Olga. Regős Mátyás szerint az önkormányzat esélyeit ronthatja, hogy a kormány a pályázati anyag mellé 10 millió forint befizetését írja elő, ami nem járna vissza a sikertelen pályázás esetén sem. Ez leszűkíti az esélyesek körét, szakmai és civil szervezeteknek is akadályozza az indulását. A tiltakozók szerint eközben az idő is sürget, mert azt nem lehet tudni, mikor és mi történik a háttérben a kormány szintjén a Csáky-kastély és a többi hasonló ingatlan ügyében.

A szervezők szerint a Facebook-csoportban magánemberek vannak, akik pártszimpátiától függetlenül csatlakoztak, és pártpolitikától mentesen küzdenek. Mindössze azt akarják elérni, de azt feltétlenül, hogy ne vegyék el a szarvasiaktól a Csáky-kastélyt és a parkot. Ezért petíciót is indítottak, és az aláírók száma folyamatosan nő, néhány nap alatt túllépte a két és félezret – mondta Szíjártó Olga.

A petícióban Sulyok Tamás köztársasági elnököt, Orbán Viktor miniszterelnököt, Lázár János építési és közlekedési minisztert és Nagy István agrárminisztert szólították meg, érdemi párbeszédet kérve. A tiltakozók arra kíváncsiak, hogy „a kormány miért akadályozza a hazai és nemzetközi kitekintésben is kiemelten jelentős természetvédelmi közösségi célokért, a jövő generációk élhetőbb természeti környezetéért, a biodiverzitás megőrzéséért dolgozó Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság évtizedek óta tartó eredményes munkáját a székházának magánosítási szándékával?”

Az aláírók száma talán nem tűnik soknak, de Szarvas városában 14 ezren élnek, így nem is kevés, igaz, nem minden tiltakozó szarvasi. Egy nyilvános demonstráción is gondolkodnak, de nagyobb létszámú megmozdulást aligha tudnak rendezni, mondta Szíjártó Olga. Szerinte többen is lennének az aláírók, de félnek az emberek. Volt, aki személyesen fejezte ki aggályait, attól tartott, hogy akár egy Facebook-lájk miatt is kirúghatják a munkahelyéről. Vannak olyan emberek is, akik egyszerűen nem hiszik el, hogy privatizáció után bezárhat a Látógatóközpont.

„Úgy értesültünk, hogy Tatán és az ország más részein is vannak, akik tiltakoznak az ottani, jelenleg közcélokra használt kastélyok privatizációja ellen, tehát nem vagyunk ezzel egyedül” – mondta Regős Mátyás.

A Csáky-kastély privatizálása ellen a Tisza Párt városi szervezete, a „Tisza Szigetünk” tiltakozó demonstrációt tartott Szarvas főterén augusztus 15-én kora este. A Nyilvános Fórum szervezői állításuk szerint szeretnének továbbra is politikai pártoktól függetlenül küzdeni a Csáky-kastélyért, ezért „hivatalosan” nem vettek részt a megmozduláson. Természetesen azt minden fórum-tag maga döntötte el, hogy elmegy-e a tüntetésre.

A Csáky-kastély privatizálása ellen tiltakozók Szarvas főterén a Tisza Szigete demonstrációján – Forrás: VÉDJÜK MEG A KÖRÖSVÖLGYI ÁLLATPARKOT NYILVÁNOS FÓRUM / Regős Mátyás / Facebook
A Csáky-kastély privatizálása ellen tiltakozók Szarvas főterén a Tisza Szigete demonstrációján – Forrás: VÉDJÜK MEG A KÖRÖSVÖLGYI ÁLLATPARKOT NYILVÁNOS FÓRUM / Regős Mátyás / Facebook

A teljes árú belépőjegy a Körösvölgyi Állatparkba 2500 forint, de vannak kedvezmények is. Az augusztusi hőség egyik hétköznapján, késő délelőtt a majdnem negyven fokos hőségben is több kisgyermekes családdal lehetett találkozni a sétányon. A tájékoztató szerint mintegy másfél-két óra végig járni az árnyas fák alatt kiépített, akadálymentes gyalogutakon az állatbemutatókat és a többi látványosságot: az állatsimogatót, a vízi tanösvényt, a kiállításokat. Séta közben látszott, hogy az egész terület rendezett és gondozott, az állatok helye tiszta volt, nyilvánvaló, hogy rendben tartják a parkot.

A Csáky-kastély épülete szintén igen jó állapotú. 1908 óta áll az Anna-ligetben, a grófi családból származó Bolza Anna és gróf Csáky Albin házaspár építette magának, ezért Csáky-Bolza kastélynak is nevezik. Az állam 1949-ben vette el a tulajdonos családtól. A Körös–Maros Vidéki Nemzeti Park 1994-ben vette át kezelésre és használatra az ingatlant.

A Magyar Természetvédők Szövetsége, a WWF Magyarország, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület levélben kérte az Építési és Közlekedési Minisztériumot, hogy távolítsák el a szarvasi kastélyt a törvény mellékletéből, azaz ne adják magánkézbe.

Az Agrárminisztérium, amely a nemzeti parkok gazdája, szintén jelezte, hogy nem ért egyet a privatizációval. Az ökoturisztikai Látogatóközpontra a Körös-Maros Nemzeti Park, azaz végső soron az állam már több mint egymilliárd forintot költött rá a 24.hu szerint. A Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark júniusban volt tíz éves, ez alatt 400 ezren nézték meg.

A pályázati támogatásokat ismertető táblák a Csáky-kastély bejáratánál – olvasói fotó
A pályázati támogatásokat ismertető táblák a Csáky-kastély bejáratánál – olvasói fotó

Ez az egyetlen olyan állatkert, amelyben a Dél-Tiszántúlon egykor és ma honos fajokat mutatnak be, majdnem 50 állatfaj egyedei találhatók ott. Rendeznek ismeretterjesztő és szórakoztató programokat is. A parkot az évek során folyamatosan fejlesztették, és játszóteret, sétányokat, parkolót is építettek. A fejlesztésekre EU-támogatásokat is kaptak. A Nemzeti Park kapcsolatban áll a Csáky család külföldön élő leszármazottaival, akik nemrég megnézték őseik kastélyát, és elégedettek a hasznosításával.

Szarvasi polgármester: a kastélytörvény jó, a melléklete rossz

Az önkormányzat határozata alapján arra kérjük a minisztériumot, hogy az augusztus végéig esedékes, a törvényben előírt felülvizsgálat után a Csáky-kastélyt vegye le a privatizációs listáról – válaszolta Babák Mihály, a várost 1998 óta vezető, az idén ősszel leköszönő Fidesz-KDNP-s polgármester a Telex kérdésére.

Őt is Fideszes polgármester követi majd, és szerinte a képviselő-testület egységesen kiáll a Csáky-kastély, a Látogatóközpont és az Állatpark állami tulajdonban, a Körös–Maros Vidéki Nemzeti Park használatában való megtartása mellett. Ezért a minisztériumnak jelezték, hogy az önkormányzat tárgyalni akar majd a helyszíni vizsgálatra augusztusban várhatóan megérkező minisztériumi tisztviselőkkel.

Ha mégsem sikerül meggyőzni a döntéshozókat, és a Csáky-kastély a privatizációs listán marad, akkor a képviselők elvi döntése alapján Szarvas pályázni fog a kastély tulajdonjogának átvételére, a pályázat költségeit tudja vállalni az önkormányzat – részletezte a terveket Babák Mihály.

Ennek a lépésnek az önkormányzati határozatban rögzített feltétele az, hogy a Körös–Maros Vidéki Nemzeti Park Igazgatósága előre nyilatkozzon arról, tíz évre szóló felújítási és 30 évre vonatkozó fenntartási és üzemeltetési tervet készít, továbbá ezek költségeit vállalja. Ennek alapján, ha a város elnyeri a tulajdonjogot, akkor biztosítja a lehetőséget a további működésre a Körös–Maros Vidéki Nemzeti Park Igazgatóságának, a Körösvölgyi Látogatóközpontnak, és az Állatparknak is.

Babák Mihály polgármester úgy véli, a Csáky-kastély állami tulajdonban tartása, vagy az önkormányzatnak való átadása közül valamelyik megoldás biztosan megvalósul. „Ha a kettő közül nem választja valamelyiket a miniszter úr, akkor nagy baj van, de nem nekünk, hanem neki. Mert ezzel nem lehet szembe menni, amikor van helyi tulajdonos jelentkező, az önkormányzatot, a várost tisztelni kell, a helyi emberek akarata, a város érdeke a Csáky-kastély megtartása és az állatpark további működése” – mondta.

A szarvasi polgármester a kastélyprivatizációs törvényt alapjában véve jónak tartja, mert valóban szükséges, hogy az államnak most túl költséges ingatlanokat új tulajdonosok vegyék át és újítsák fel, tartsák fenn. A törvény mellékletét viszont rossznak tartja, egyrészt mert a Csáky-kastély is szerepel rajta, másrészt viszont a hozzá tartozó fontos kiszolgáló egységek, külön ingatlanok kimaradtak a privatizációs listából, pedig az önkormányzat azokra is pályázna.

A privatizációs listán 47, új gazdára váró ingatlan között egy másik szarvasi ingatlan, az irodaként megnevezett, igen rossz állapotban lévő Bolza-kastély is szerepel. Ezt a Szeged-Csanádi Egyházmegye oktatási intézményének, a Gál Ferenc Egyetemnek szeretné átadatni az önkormányzat. Ennek az ingatlannak jelenleg is az egyházi oktatási intézmény a vagyonkezelője. Babák Mihály szerint az egyetem gondos gazdája lenne az alapos felújításra szoruló épületnek, és tulajdonosként az egyház biztosan tudna pénzt szerezni a renoválására.

Az ügyben megkerestük a tíz hazai nemzeti parkot irányító Agrárminisztériumot és az Építési és Közlekedési Minisztériumot is, hogy mit tettek eddig és milyen lépések várhatók a szarvasi Csáky-kastély ügyében. Van-e tervük arra, hogy ha a privatizáció után el kell költöztetni a kastélyból a Nemzeti Parkot, a Látogatóközpontot és az Állatparkot, akkor azt hogyan oldják meg, mennyibe kerül, és ki fedezi a költségeket? A Körös–Maros Vidéki Nemzeti Park Igazgatóságától pedig azt kérdeztük, jelenleg mit tudnak a várható sorsukról. Ha valamelyikük válaszol, arról beszámolunk.

Lázár János miniszter főként közlekedési ügyekről tartott sajtótájékoztatót Budapesten augusztus 16-án. Egy újságírói kérdésre Lázár azt válaszolta ( ezen a Facebook-videón 1.36.40-től ), hogy az Agrárminisztérium nem kereste meg őt a szarvasi Csáky-kastély ügyében, a város önkormányzata viszont igen. A tiltakozóknak azt javasolta, előbb forduljanak az Agrárminisztériumhoz és a Nemzeti Parkhoz, és majd azután őhozzá. Lázár János kijelentette, hogy nem ragaszkodik a privatizáláshoz, a szakértőivel elemezteti és felülvizsgáltatja, azután majd mérlegeli a Csáky-kastély ügyét.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!