Reagált a kormányszóvivő a kórházi állapotokra: Gyurcsányék az összeomlás szélére sodorták az egészségügyet

2024. augusztus 17. – 22:08

Másolás

Vágólapra másolva

„A nemzeti kormány két és félszer annyit költ az egészségügyre, mint a baloldali Gyurcsány-kormány 2010-ben” – mondta Vitályos Eszter kormányszóvivő egy Facebookra feltöltött videóban a rossz kórházi körülményekre reagálva.

Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke kedden „kórházjáró körútra” indult, hogy megmérje a kórtermek és a műtők hőmérsékletét. Magyar először a Szent János Kórházba ment el, ahol szerinte „középkori állapotok” uralkodnak, szerdán pedig a Budapesti Péterfy Sándor utcai kórházból jelentkezett be, ahol először leláncolták előtte és az akció miatt a helyszínre érkező tévéstábok előtt a kaput, később viszont bejutott, és 38,4 fokot mért az épületben.

Magyar Péter szombaton aztán bejelentette, hogy feljelentést tesz a kórházi klímák ügyében „foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés és annak minősített esete a több ember halálát okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt”. Magyar szerint a kormányzati szervek és az intézményvezetők „elmulasztották a kórházi klíma berendezések kötelező fertőtlenítését, karbantartását és javítását”, ráadásul az alapvető higiéniai szabályokat sem tartották be. Most Vitályos Eszter kormányszóvivő reagált a kórházi állapotokkal kapcsolatos kritikákra.

„A baloldal Gyurcsány Ferenc idején kórházakat zárt be és vitt csődbe” – kezdte mondandóját a kormányszóvívó, majd arról beszélt, hogy Gyurcsány Ferenc kormányzása alatt „600 milliárd forintot vontak ki az egészségügyből”, miközben elbocsátottak 6000 egészségügyi dolgozót. Vitályos szerint így Gyurcsány Ferencék „az összeomlás szélére sodorták az egészségügyet”.

A kormányszóvivő aztán vidámabb vizekre evezett, és hozzátette, hogy „a nemzeti kormány két és félszer annyit költ az egészségügyre, mint a baloldali Gyurcsány-kormány 2010-ben”. Vitályos szerint rengeteg egészségügyi fejlesztés valósult meg az elmúlt években Magyarországon, így például 91 kórházat és 54 rendelőintézetet is felújítottak, emellett pedig „az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb béremelési programját hajtották végre”.

Korábban már Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára is reagált az ATV Egyenes beszéd című műsorában Magyar Péter kórházjárására. „Nincs kolbászból a kerítés, de folyamatosan és nagyon keményen dolgozunk, hogy a magyar egészségügyi dolgozók megbecsülve érezzék magukat, a betegek pedig úgy érezzék, hogy megfelelő ellátást kapnak” – mondta Takács, aki szerint „Magyar Péter föltalálta a clickbait politizálást, hangzatos cím, de semmi tartalom”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!