Elege lett a sikeres soproni vállalkozónak az áramszolgáltatás zűrzavarából, inkább bezár

2024. augusztus 16. – 15:52

Elege lett a sikeres soproni vállalkozónak az áramszolgáltatás zűrzavarából, inkább bezár
Füster Erika és a cukrászda – Fotó: Nagy Márta / Telex
Nagy Márta
Nagy Márta
Soproni tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Füster Erika rövid időn belül két brutális számlát is kapott az E.ON-tól. Az áramszolgáltató a 2022–23-as fogyasztás visszamenőleges elszámolásakor előbb egy 600 ezer forintos, majd egy másfél milliós számlát küldött ki az egyéni vállalkozó cukrásznak. Hogy miért? 2022-ben egy kormányrendelet megváltoztatta az úgynevezett egyetemes szolgáltatásra jogosult ügyfelek körét.

Az energiaszolgáltató nyilatkozatot kért a hozzá tartozó kisvállalkozásoktól, hogy továbbra is a jogosultak körében kívánnak-e maradni. A nyilatkozat fontosságát azonban volt, aki nem értette, más figyelmen kívül hagyta, vagy – mint Füster Erika soproni egyéni vállalkozó – meg sem kapta a felszólítást. Aki nem reagált és nem kötött új szerződést, azzal az E.ON megszüntette az egyetemes szolgáltatási szerződést, és most, két év eltelte után küldte ki az utólagos számlákat – extra összegekkel.

Valódi rezsidémon

Az eredeti szándék szerint a mikrovállalkozások működőképességük megőrzése érdekében rezsicsökkentett, azaz a nem lakossági egyetemes szolgáltatás árképzésének megfelelő áron jogosultak villamos energiát és földgázt vételezni a kormányrendeletben meghatározott 4606 kilowattóra éves összesített villamosenergia-fogyasztás és 1489 köbméter éves összesített gázfogyasztás erejéig. Az ezt meghaladó fogyasztást viszont már piaci áron számolják – ez magyarázza, hogy az elmúlt hetekben több kisvállalkozó kapott a megszokott rezsi többszöröséről számlát.

A kormányrendelet alapján 2022. augusztus 1-jétől egyetemes szolgáltatásra nem jogosult ügyfeleknek saját érdekükben kellett volna nyilatkozniuk az MVM Next felé az érintett felhasználási helyeik megjelölésével azért, hogy végső menedékes jogintézmény keretében folytatólagos maradhasson számukra az energiaszolgáltatás.

Füster Erika nem kapott kézhez sem értesítést, sem felszólítást, és a feltételek megváltoztatásáról is csak akkor értesült, amikor már az áramot akarták kikapcsolni nála.

Akkor hatszázezer forint volt a tartozása, amit 2024 első négy hónapjára számláztak ki.

Füster 2023 júniusában bérelte ki az új üzlethelyiséget. Az óraleolvasás után elment az E.ON-hoz, hogy átírassa a nevére a villanyórát és szerződést kössön. „Három ügyintézőnél voltam, egyikük sem tudta elmondani pontosan, hogy miért, de nem kötöttek szerződést velem” – mondta. Végül nagy nehezen kiderítette, hogy kereskedői szerződést kell kötnie. Több szereplőt is megkeresett, köztük az E.ON-t is, de egyik sem akart szerződni vele „arra hivatkozva, hogy kisfelhasználó vagyok”.

Szerződés hiányában egyszer csak minden előzetes figyelmeztetés nélkül megjelent a cukrászdájában az MVM, hogy lekapcsolja az áramot, mesélte a történteket a kilenc éve cukrászdát vezető Füster. A soproni vállalkozó nagy nehezen rátalált egy pécsi székhelyű kereskedőre, ahol – szerinte elsősorban emberségből – szerződést kötöttek vele. Panaszlevelet küldtek az E.ON-nak és az MVM-nek is. A hatszázezres számlát ennek figyelembevételével, a téves számolást elismerve sztornózták, de ugyanabban a levélben küldtek egy több mint másfél milliós követelést a 2023-as évre.

„Május óta rendszeres vendég vagyok az E.ON-nál, hívogatom az ügyfélszolgálatot. Ahány emberrel beszélek, annyiféle tájékoztatást kapok. Elég nagy a zűrzavar a rendszerben” – summázza véleményét a vállalkozó.

Fotó: Nagy Márta / Telex
Fotó: Nagy Márta / Telex

Versenypiaci árak verseny nélkül

„Adatvédelmi okok miatt a konkrét ügyről nincs lehetőségünk részletes tájékoztatást adni” – utasította el megkeresésünket az E.ON. „Általánosságban” annyit írtak, hogy „minden vállalkozásnak, amely nem jogosult az egyetemes szolgáltatás keretein belül energiát vásárolni, versenypiaci energiakereskedelmi szerződést kell kötnie”.

Amennyiben egy ügyfél nem rendelkezik ilyen megállapodással, de mégis használja az elektromos berendezéseket, akkor szerződés nélkül vételez energiát az áramhálózat üzemeltetőjétől, és a szabályokban meghatározott díjat kell megfizetnie az áramhálózat üzemeltetőjének, írta megkeresésünkre az E.ON. Amennyiben az ügyfél vitatja a szerződés nélküli vételezés miatt kiszámlázott összeget, akkor a mérőóra újbóli leolvasásával állapítható meg az esetleges eltérés, amely alapján a számla korrigálható. „A számla összegére részletfizetés is igényelhető az E.ON Hungária Csoport ügyfélszolgálati elérhetőségein” – írta az E.ON, arra is kérve ügyfeleit, vegyék át tértivevényes leveleiket. Mint mondták, az információk nem ismerete senkit sem mentesít.

Inkább nem süt tovább

A Csízműhely sikeres cukrászda, vezetője sikeres vállalkozó. Szakmai körökben is az. A Telex is írt róla, amikor a Visa She's Next programjában beválasztották a tíz döntős női vállalkozó közé. Tavasszal a Street Kitchen Gastro Giude-ba is bekerült a mindenmentes soproni cukrászda Magyarország 500 legjobb vendéglátóhelye közé.

Füsternek nagy tervei voltak, ezért is költöztette cukrászdáját egy nagyobb helyiségbe. „Ételérzékeny embereknek sütikészítő workshopokat tartottam nagy sikerrel, közösségi programokat is szerveztünk, és ezeket is folytatni akartam” – mondta. De mostanra „teljesen kiszívták” a lelkesedését. „Amíg egy magyar kisvállalkozónak napi szinten ilyen bürokratikus nyavalyákkal kell foglalkoznia, hogy legyen esélye fenntartani a vállalkozását és még nyereséget is termelni?” – mondta.

Bár „esze ágában sem volt” befejezni a vállalkozását, mostanra belefáradt az április óta tartó hercehurcába. „Annyi mindent túléltem az elmúlt kilenc évben, de elfáradtam a folyamatos küzdésben” – indokolta, hogy miért zárt be. A hercehurcától persze nem szabadul, ma is folyamatos levelezésben áll az MVM-mel és az E.ON-nal az irreális számlák miatt.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!