Idő előtt levágott lábakat hozhat a segédeszköz-ellátás szabályainak megváltoztatása az érdekvédők szerint

2024. augusztus 15. – 09:03

Másolás

Vágólapra másolva

Az érdekvédők szerint jó néhány betegségcsoportban szűkítheti az egyes gyógyászati segédeszközökhöz, például a kötszerekhez és pelenkákhoz való hozzáférést a kormány által néhány napja társadalmi vitára bocsátott jogszabálytervezete. A belügy szerint viszont ennek pont az ellenkezője igaz, és egyébként is figyelembe veszik majd a beérkező javaslatokat – írja a Népszava.

A tervezetben egyebek mellett a gyógyszer- valamint a gyógyászati segédeszköz piacot érintő, technikai pontosítások is vannak, beleértve ebbe azt is, hogy a kormány finanszírozási eszközökkel újraszabná az ellátást. Ez azt jelenti, hogy támogatással kevesebbet lehetne felírni például a lábszárfekélyes vagy felfekvéses betegek speciális kötszeréből, amit eleve nehezít, hogy tavaly óta sebfotózáshoz kötötték ennek felírását, de ennek nincsenek meg a technikai feltételei.

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára a Népszavának azt mondta, adataik szerint így máris lehet olyan páciens ebben a betegkörbe, aki nem jut megfelelő kötszerhez. Az is sokatmondó adat, hogy a a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) tavaly az év első felében még 1,6 milliárdot költött a kétrétegű habszivacs kötszerekre, míg idén öt hónap alatt már csak 780 millió forintot. Rásky úgy fogalmazott, hogy

a változással remélt költségvetési megtakarítás mérlegének másik serpenyőjében ellátatlan betegek, idő előtti levágott lábak és a kórházi költségek drasztikus növekedése jósolható.

A tervezet a pelenkák és az injekciós tűk esetében lehetőséget biztosítana a piac szereplőinek arra, hogy a jelenlegi áraiktól 40 százalékkal eltérjenek, mert jelenleg a közfinanszírozott ár alacsonyabb a beszerzésinél. Az érdekvédők szerint ez is a betegek költségeit emelné, ahogy az eszközjavítás rezsióradíját és kiszállási díját megemelő rész is. A belügy ugyanakkor a Népszavának azt írta, szerintük a tervezet nem szűkíti a betegek hozzáférését a gyógyászati segédeszközökhöz, éppen ellenkezőleg, a betegek érdekeit szolgálja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!