Takács Péter: Az új szűrővizsgálat kötelezősége inkább a munkáltatót terhelné, mint az egyéneket

2024. augusztus 14. – 13:20

Másolás

Vágólapra másolva

Nem minden szűrővizsgálat lesz kötelező, és ami igen, a kormány azzal sem az embereket akarná nyomasztani – mondta Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára a Hír TV Napi aktuális című műsorában.

Takács szerint egy olyan új, népegészségügyi stratégiát dolgoztak ki, amit a következő 15 évben, lépésről lépésre meg tudnak valósítani. Már léteznek országos szűrővizsgálati programok, mint például a mammográfiák és a vastagbélszűrés, de januártól egy új típus is.

Ez egy általános egészségfelmérés lenne, amivel a népbetegségeket akarják kiszűrni. Egy kockázatértékelő kérdőívvel indul, hogy kiszűrjék a szív- és érrendszeri, daganatos és mozgásszervi betegségeket, és ehhez olyan vizsgálatok társulnak, mint például egy EKG, alap labor, alapvető fizikai vizsgálat.

A rendszer kialakítása, fejlesztése nem volt konfliktus- vagy zökkenőmentes, erről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Takács szerint a kötelezőség olyan vizsgálatnál nem merülhet fel, ami invazív beavatkozással jár, mint például egy vastagbélszűrés, vagy aminél sugárterhelés van, például a nőknél a mammográfia.

A kötelezőséget a kormány nem az egyénekre szabná, hanem a munkáltatókra, mondta.

„Egy bonus-malus rendszerű szocho kedvezményrendszert dolgoznának ki, tehát a munkáltatót tesszük érdekeltté abban, hogy minél több munkavállalója éljen az állam által kínált, ingyenes menedzserszűréssel”

– magyarázta Takács. Mindez az államtitkár tervei szerint 2025 januárjában indul majd el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!