A kormány nem teljesíti saját vállalását a Fudan Egyetem ügyében

2024. augusztus 14. – 07:15

Másolás

Vágólapra másolva

Korábban a kormány szabta meg, hogy legkésőbb 2024. június 30-ig beszámol az Országgyűlésnek a Fudan Egyetem budapesti létesítésével kapcsolatos beruházás előkészítéséről és a megvalósítás tervezett költségeiről, de nem tartotta be a határidőt – írja a Hvg.hu.

A lap szerint a kormány nem ad magyarázatot a mulasztásra, de az biztos, hogy a kormányzat június vége helyett csak ősszel tervezi teljesíteni saját vállalását.

A Hvg.hu emlékeztet rá, hogy a máig meg sem kezdett beruházás terveiről beszámoló határidejét egyszer már kitolták – másfél évvel. Eredetileg a beruházás, vagyis a kínai Fudan Egyetem budapesti intézményének működtetésére létrejött Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról szóló 2021-es törvényben a beszámoló határideje 2022 év vége volt. Mikor közeledett a határidő, decemberben a kormány bármiféle magyarázat nélkül, egy vegyes törvénycsomagba rejtve átírta a dátumot 2024. június 30-ra.

A lap szerint a mulasztásos jogsértés még hónapokig fennállhat, hiszen az Országgyűlés őszi ülésszaka hagyományosan általában szeptember utolsó hetében kezdődik. A Hvg.hu szerint az is kérdés, hogy a kormány egyáltalán számol-e még a beruházással a benyújtandó beszámolóban, vagy a bizonytalan jövőbe halasztja, annak költségeivel együtt.

A Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány nem csak azért rejtélyes szervezet, mert egy olyan egyetem fenntartására jött létre, ami végső soron nem létezik. Tompos Márton, a Momentum politikusa ugyanis tavaly hiába kereste az alapítványt annak megadott címén, nem találta. Pedig Csák János szerint bizony ott van. A kínai Fudan Egyetem persze létezik, és a magyar kapcsolat sem veszett még el, nemrég például tiszteletbeli professzorrá nevezték ki Matolcsy György jegybankelnököt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!