Filemon Mihály szerint az erdő nélküli lombkoronasétány miatt vesztette el a választást

2024. augusztus 14. – 08:09

Másolás

Vágólapra másolva

Nyírmártonfalva jelenlegi polgármestere, Filemon Mihály az elmúlt néhány évben összesen több mint 665 millió forintnyi uniós pályázati pénzt nyert el, bár nem vette fel az összeset – írja a 24.hu.

Az erdő nélküli lombkoronasétányról elhíresült polgármester szerint azonban ez nem ilyen egyszerű. A lap összesítése szerint 2018 és 2023 között 381 millió forint állami és uniós támogatásban részesült, de a palyazat.gov.hu kormányzati oldal szerint csak az uniótól több mint 665 millió forintot nyert.

Az elmúlt években sikeresen pályázott egy 46 milliós, egy 82 milliós és egy 470 milliós erdősítési támogatásért, ám a 24.hu kérdéseire azt válaszolta, hogy csak a 82 milliós valósult meg. A 46 milliósról nem is tudott, a 470 milliós pedig nem valósult meg, így hiába nyerte el, végül nem kapta meg a pályázati pénzt.

„Azt kell megnézni, hogy az államkincstár mennyit folyósított”

– mondta a lapnak a júniusi választáson kikapó polgármester. Bár korábban a Fidesz színeiben választották meg, idén függetlenként indult. A 24.hu meg is nézte, de az alapján Filemon nemcsak az általa említett 82 milliót kapta meg, hanem 2020 és 2023 között összesen több mint 170 milliót.

„Nem jók az államkincstár adatai”

– reagált erre a polgármester.

A lombkoronasétányról többek között azt mondta, hogy nem ő tehet arról, hogy a pályázati kiírásban nem részletezték, hogy a fáknak 20 centisnek vagy 20 méteresnek kell lenniük, így a kivágott fák helyére ültetett facsemeték is megfeleltek a kiírásnak. Azt is megjegyezte, hogy sok pénzébe került a sétány, és mást is veszített miatta: az önkormányzati választást.

A lombkoronasétányra 60 millió forint uniós támogatást kapott, de tarra vágták körülötte az erdőt. A polgármester akkor azt mondta, hogy azért vágták ki az erdőt, mert nem érkezett meg időben az uniós pénz. Az erdő egyébként a sajátja volt, amit átminősített közjóléti erdővé. Akkor azt mondta, hogy az egy dolog, hogy pont akkor ért a véghasználatához, de később úgy is új erdő lesz a helyén.

Később Filemon telefonon vont kérdőre, majd az irodájába hívatott egy Nyírmártonfalván szociális gondozóként, közmunkásként dolgozó nőt, aki egy nevetős szmájlit rakott a Facebookon egy ismerőse képe alá, amin a fák nélküli lombkoronasétány volt látható. A nő úgy érezte, hogy a polgármester kirúgással fenyegeti, ezért felvételt is készített a beszélgetésekről. A polgármester nem akart nyilatkozni az ügyről, majd azt mondta: belső vizsgálat indult a nő ellen, mert nem jól dolgozik.

Az építményről mi is forgattunk a faluban, de Filemon akkor sem akart nyilatkozni a Telexnek, és a helyiek sem mertek megszólalni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!