Egymással izmozik az Európai és a Legfőbb Ügyészség a nyírmártonfalvai lombkoronasétány ügyében

2024. augusztus 9. – 09:52

Másolás

Vágólapra másolva

„Az Európai Ügyészségnek akkor kell döntenie hatáskörének gyakorlásáról, ha csalást követnek el az EU-n kívüli országoknak, vagy a nem részt vevő tagállamoknak – köztük Magyarországnak – juttatott uniós forrásokkal kapcsolatban” – mondta Tine Hollevoet, az Európai Ügyészség szóvivője a Népszavának. A napokban derült ki, hogy az Európai Ügyészség is nyomoz a nyírmártonfalvai lombkoronasétány körül.

Amikor az Európai Ügyészség korábban bejelentette, hogy pályázati csalások miatt vizsgálódnak, a Legfőbb Ügyészség itthon annyit mondott, hogy „továbbra is Magyarországon folyik nyomozás az úgynevezett nyírmártonfalvai lombkoronasétány ügyében”. Mivel Magyarország nem tagja az Európai Ügyészségnek, ezért a magyar álláspont az volt, hogy így az Európai Ügyészség nem is nyomozhat az ügyben. Mivel azonban a lombkoronasétány nettó 60 millió forintnyi uniós pénzt is kapott, ezért (mievl az unió központja Brüsszel), Belgiumot is lehet az elkövetés helyszínének tekinteni.

Az Európai Ügyészség szerint tehát hiába nem lép be Magyarország, így is van hatáskörük nyomozni olyan esetekben, ahol uniós forrás érintett.

Júliusban derült ki, hogy nyomoz az Európai Ügyészség a lombkoronasétány ügyében. A Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség aztán sajtóközleményben azt írta, valóban folyik nyomozás, de nem az Európai Ügyészség, hanem a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) illetékes szerve nyomoz, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt. Nagy volt a kavarodás, mire egy hete kiderült, hogy mégis nyomoz valójában az Európai Ügyészség is az ügyben.

Tavaly megnéztük mi is a szóban forgó lombkoronasétányt, ahol sétány van, lombok nincsenek:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!