Reggel 7 óra, és a szomszéd utcáig áll a sor a józsefvárosi rendelőintézet előtt

Legfontosabb

2024. augusztus 7. – 05:01

Reggel 7 óra, és a szomszéd utcáig áll a sor a józsefvárosi rendelőintézet előtt
Jókora sor a józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központ előtt augusztus 2-án reggel 6:45-kor – Fotó: olvasói fotó / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Augusztus 2., péntek reggel 7 óra. A Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központ előtt olyan hosszú sor áll, hogy a szomszéd utcáig elér. Legalább százan állhatnak sorba. A tapasztaltabb versenyzők már hajnalban ott szobroztak az intézmény előtt. Egy idősebb nő reggel ötre érkezett, de két óra elteltével, amikor még mindig várni kellett, már nehezen bírta az ácsorgást, ezért a többiek javasolták neki, hogy üljön le inkább egy padra – írta a Telex egyik olvasója. Aki igazán profi volt, az vitt magával egy összecsukható kisszéket – leült rá az utcán és olvasott. Volt rá ideje.

A sorban álló emberek ultrahangvizsgálatra szerettek volna időpontot kapni, miután a józsefvárosi önkormányzati intézmény minden hónapban egyetlen alkalmat hirdet meg, amin a vizsgálatokra lehet regisztrálni. A sorban hátul állók azonban ezen az augusztus 2-i péntek reggelen még nem tudták, hogy nem mindenki fog már időpontot kapni közülük. A helyek ugyanis elfogynak, így aztán a következő hónapban újra lehet próbálkozni.

„Én szándékosan 5:45-re érkeztem, így a 3. voltam a sorban. 7:10-től nyitották meg az időpontokat és engedtek be bennünket a regisztrációra” – írta egy olvasónk az ideálisnak távolról sem nevezhető állapotokról az egyébként kifejezetten modernnek számító rendelőintézet előtt. Sorszámokat nem osztogattak az utcán állóknak, így néha a rend is megbomlott, „vannak haszonlesők, akik tolakodnak, nagy a feszültség ilyenkor”. Olvasónk tapasztalata szerint „nincs megfelelő tájékoztatás, nincs kiírva, hogy aki csak 7 órára jön, annak biztosan nem lesz már időpontja”.

Aki először szembesül ezzel, azt nyilván felháborítja ez a rendszer – már amennyiben ezt annak lehet nevezni. „Többen készítettek fotókat, egy nő teljesen kikelt magából a rendszer miatt, érthető módon. Az őr szerint ez évek óta így működik” – írta olvasónk.

Optimálisnak semmiképpen nem mondható ez az utcán ácsorgós megoldás, ami számos kérdést vet fel. Miért nem osztanak legalább sorszámot a várakozóknak? Miért nem lehet online időpontra jelentkezni? Mivel könnyítik meg a várakozást az időseknek, betegeknek, netán kisgyerekekkel érkezőknek? Megkerestük az önkormányzat fenntartásában álló Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központot, ahonnan a hasonló egészségügyi intézményektől szokatlan módon két nap múlva meglepő nyíltsággal és részletességgel válaszoltak kérdéseinkre. Az intézmény vezetője ráadásul nem nagyon próbálta szépíteni vagy letagadni a nyilvánvaló tényt, hogy néha bizony száznál is több ember várakozik az utcán azért, hogy majd valamikor bejuthasson egy ultrahangvizsgálatra.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

„Sorszámot az időpont foglaláshoz nem osztunk, ezért kell sorban állniuk betegeinknek. Ennek főként az az oka, hogy nem tudjuk a betegeket a várakozás idejére az intézmény földszinti várójában elhelyezni, hogy onnan figyelhessék a sorszámkijelző, behívó rendszert, ez egyébként egészségügyileg kifejezetten aggályos is volna ” – írta válaszában Zilahy Dezső orvosigazgató, megbízott intézményvezető.

Kézenfekvőnek tűnik a kérdés, hogy miért nem lehet online jelentkezni a vizsgálatokra, ha már erről egyre többet hallani, és az Egészségablakot is ezzel reklámozzák. A gyakorlat azonban rácáfol erre. „Az online időpontfoglalást erre az ellátásra nem biztosítjuk, mert az idősek, az informatikai kompetenciákkal kevésbé rendelkezők ezzel teljesen elesnének az ellátás lehetőségétől” – olvasható a válaszban. Az orvosigazgató szerint ugyanakkor a sorban állás után néha marad szabad időpont, mint ahogy ez augusztus elején is előfordult. Ezekre később telefonon lehet még jelentkezni.

A regisztráció napján reggel 7-től körülbelül 9-9:30-ig tart a regisztráció. Ez idő alatt két egészségügyi dolgozó folyamatosan tájékoztatja a sorban állókat az időpontkiadás aktuális állapotáról, szabályairól – írta az igazgató. A rendelőintézet rendésze nem biztonsági őr, így nem is rendelkezik ilyen hatáskörökkel, de azért szükség esetén felszólítja a rendbontókat a megfelelő viselkedésre.

Az igazgató válaszából az derül ki, hogy ilyenkor nyáron valóban nem mindig van esélye a sorban hátul állóknak arra, hogy még ebben a hónapban időponthoz jussanak. „Tapasztalatunk szerint a szabadságos (nyári) időpontban esetenként csak a várakozók 50 százaléka jut az adott hónapban időponthoz, de máskor általában ez közel 100 százalék (augusztusban például 100 százalék, volt és maradtak is szabad időpontok telefonos foglalásokra).”

A rendelőintézet abban nem tud igazán segítséget adni, hogy az utcai sorban állást az időseknek megkönnyítse, de ha a betegek ezt kérik, igyekeznek segíteni. A problémát itt is a szakorvoshiány okozza. „Az ultrahangos vizsgálatok terén országosan, így intézményünkben is rendkívül alacsony az orvosi, szakdolgozói létszám” – írta az orvosigazgató. Zilahy Dezső szerint igyekeznek mindent megtenni, hogy a szakorvosok számára vonzóbbá, keresetté tegyék a józsefvárosi egészségügyi központot. A probléma megoldásának lehetőségeit közösen keresik az önkormányzattal.

„A várakozás során olvasóikat ért kellemetlenségért a fentiek ellenére természetesen szíves elnézésüket kérjük, és bízunk abban, hogy a továbbiakban rendelkezésünkre álló személyi kapacitásokkal sikerül részükre olyan járóbeteg szakellátást, nyújtanunk, amely megelégedésükre szolgál” – zárta levelét az igazgató.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!