Két és fél kilós ékszerteknőst fogtak a Tiszában, ahol semmi keresnivalója nem lenne

2024. augusztus 6. – 22:46

Két és fél kilós ékszerteknőst fogtak a Tiszában, ahol semmi keresnivalója nem lenne
A két és fél kilós vörösfülű ékszerteknős – Fotó: Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület

Másolás

Vágólapra másolva

Két és fél kilós vörösfülű ékszerteknőst fogtak be a Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület munkatársai a Tisza szajoli szakaszán. Ez a teknősfaj idegenhonosnak és invazívnak számít, írták posztjukban. A nőstény állat páncélja 27 centi hosszú volt, kerülete pedig 48 centi.

„Az állami megbízás (védekezés) alapján, ma átszállítottuk a Jászberényi állatkertbe, ahol a szívélyes adminisztráció után két hetes karantén vár a tekire, majd mehet a kifutóba társai mellé!! Ezúton is ezer köszönet az állatkert együttműködéséért, karantén után megkapja egyedi chipjét és nyilvántartott állat lesz belőle, a továbbiakban nem zavarja őshonos állományunk szaporodását!”

Július elején Balatonszárszónál fogtak ki egy szintén invazívnak számító aligátorteknőst. Az aligátorteknős jellemzően az Egyesült Államokban és Kanadában fordul elő, de betelepített példányok megtalálhatók Tajvanon és Japánban is. Szabadon eresztett terráriumi példányok Európában is vannak, így Magyarországon is felbukkannak időnként, de az aligátorteknősök óriási károkat okozhatnak a helyi ökoszisztémában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!