Több mint egymilliárd forintot csalt ki egy bűnszövetség módszeres ingatlancsalással

2024. augusztus 2. – 14:09

Másolás

Vágólapra másolva

Árverésre szánt ingatlanok adatait szerezték meg, majd azokat internetes oldalakon hirdették meg annak a bűnszövetségnek a tagjai, akiket a BRFK gazdasági nyomozói tartóztattak le egy nagyszabású akcióban még júniusban. A gyanúsítottak milliárdos kárt okoztak, írja a Police.hu.

A csalók az érdeklődőkkel elhitették, hogy kizárólag az ő cégük tudja jóval a piaci ár alatt megszerezni az ingatlanokat, majd a vevőként jelentkező ügyfelektől elkérték a vételár gyakran 20-25 százalékát is. Ezt azzal indokolták, hogy az ingatlanokra terhelt adósságot ebből kell kifizetniük. A csalók azt is megígérték, hogy a tartozás rendezése érdekében fel tudják venni a kapcsolatot az adósokkal, és a végrehajtóval is meg tudnak egyezni.

Mikor a vevőktől átvették a pénzt, szerződést kötöttek velük, majd rávették őket arra, hogy az általuk vezetett vagy képviselt gazdasági társaságokkal újabb szerződéseket kössenek, és további összegeket fizessenek be. A vevők ezután nemcsak a szerződésben foglalt épületet, de a befizetett pénzüket sem látták többé. Pontosabban nagy részük, mert néhány átvert vevőt a csalók kártalanítottak, egyrészt, hogy elkerüljék a feljelentéseket, másrészt, hogy az ügyfeleik bizalmát fenntartsák.

A módszerrel több év alatt összesen több mint 1 milliárd forint kárt okoztak. Az eddigi adatok alapján a bűnszövetség tagjai 105 embert vertek át, de ennél jóval több sértett is lehet, akik még nem fordultak a rendőrséghez. A nyomozók nyolc helyszínen, köztük egy ügyvédi irodában hajtottak végre júniusban kutatást, azóta bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett jelentős kárt okozó csalás bűntett miatt folyik eljárás ellenük. Három szervezőt a bíróság letartóztatott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!