Költségvetési csalásért elítélték a jegyzőt, ő a hivatalában maradt, az ügyet feltáró alkalmazottat elbocsátották

2024. augusztus 2. – 08:25

Másolás

Vágólapra másolva

Hivatali visszaélés és költségvetési csalás miatt nem jogerősen egy év felfüggesztett börtönbüntetése ítélte a bíróság Gellénháza jegyzőjét, Horváth-Újhelyi Tamarát, aki több százezer forintot utaltatott át magának az egyik beosztottjával egy fiktív megbízási szerződés alapján. A bíróság ítélete ellenére azonban a jegyző a hivatalában maradhat, az ügyet feltáró alkalmazottat viszont fegyelmivel elbocsátották, számolt be az ügyről a 24.hu.

Az eset még 2022-ben történt, ekkor az országgyűlési választás és a gyermekvédelminek nevezett népszavazás lebonyolításával összefüggő feladatokra két megbízási szerződést kötött a jegyző az egyik beosztottjával. Az első egy 535 ezer forintról szóló szerződést volt, ami a helyi választási iroda tevékenységéből eredő feladatok ellátásáról szólt, a másik 60 ezer forintról. A jegyző ezután az ügyintézőnek azt mondta, hogy mivel jegyzőként ő a választási iroda vezetője, nem kaphat többet a jogszabályban megállapított díjazásnál, ezért az általa elvégzett pluszmunkát úgy kell kifizetni, hogy az ügyintéző visszautalja neki a szerződéses összeg jelentős részét.

Bár a beosztott érdemi munkát nem végzett, a megbízási díjat kiutalták a számlájára, a jegyző pedig arra utasította, hogy a kapott nettó 373 697 forintból 350 ezret utaljon át neki, és a beosztott ezt meg is tette. A gyanús ügyletre egy csonkahegyháti önkormányzati dolgozó figyelt fel, Horváth-Újhelyi Tamara Gellénháza mellett ugyanis még tíz településen látja el a jegyzői feladatokat. Az ügyintéző arra hívta fel a figyelmet, hogy a foglalkoztatott dolgozók díjazásának elosztása feltűnően aránytalan volt: míg a választási munkákban részt vevő munkatársaknak átlagosan 60 -100 ezer forint közötti összegeket fizettek, két ügyintéző egyenként 435 ezer forintot kapott, egy harmadik pedig 535 ezer forintot.

Az ügyet feltáró önkormányzati dolgozó ellen ezután hivatali titok megsértése miatt a gellénházi polgármester kezdeményezésére – az időközben első fokon elítélt – jegyző fegyelmi eljárást indított. Az ügyintézőt a fegyelmi eljárás végén megfosztották a hivatalától. A 24.hu megkereste őt, a nő azóta Ausztriában dolgozik benzinkutasként, és nem is tervez visszatérni a magyar közigazgatásba.

Mikor a csonkahegyháti polgármester, Kustán Gyula tudomást szerzett a gyanús ügy részleteiről és feljelentést tett a rendőrségen, a gellénházi jegyző is önfeljelentést tett, és a vitatott összeget befizette a költségvetésbe. Kustán Gyula a 24.hu-nak azt mondta, már az ügy korai szakaszában kezdeményezték, hogy a jegyzővel szemben méltatlansági eljárást indítsanak, de ezt a települések polgármesterei leszavazták, amit egyikük azzal indokolt, hogy Horváth-Újhelyi személye az egész hivatali feladatellátásnak a kulcsa, ő szerzett a hivatalnak jó hírnevet.

Horváth-Újhelyi Tamara a lap kérdésére azt mondta, a bíróság elsőfokú ítélete után megfordult ugyan a fejében, hogy lemondjon, a polgármesterek viszont ragaszkodnak a személyéhez, ezért mégis marad.

A Zala Vármegyei Kormányhivatal azt válaszolta, hivataluk törvényességi felügyeleti jogköre a polgármester munkáltatói intézkedéseire nem terjed ki. Az idei önkormányzati választáson az érintett tizenegy település polgármesterei közül nyolcat választottak újra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!