Takács Péter kritikája után a rendőrség vizsgálhatja az egészségügyi informatikai rendszerek ügyét

2024. július 31. – 08:22

Másolás

Vágólapra másolva

„Az ÁNTSZ informatikai rendszerével nagyon nem vagyok megelégedve, mert az nem sikertörténet, és akkor még finom voltam. Sok pénzt költöttünk rá, és nem lett jó” – mondta még tavasszal a Semmelweis Egyetemen tartott előadásán Takács Péter egészségügyi államtitkár, akinek akkor elejtett kritikájából mostanáig gyűrűző ügy lett. Kijelentése után a Szabad Európa közérdekű adatigényléssel fordult az Országos Kórházi Főigazgatósághoz, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központhoz és az Egészséginformatikai Szolgáltató és Fejlesztési Központhoz, hogy megtudják, mennyi pénz ment el az államtitkár szerint használhatatlan egészségügyi fejlesztésekre.

Azt találták, hogy ezekre legalább 13,4 milliárd forintot költöttek, és a fejlesztésekben 53 cég volt érintett, leggyakrabban pedig a 4iG neve bukkant fel a nyertesek között. A legtöbbet, 11,5 milliárdot az Ápolástámogató Rendszerre költöttek. Hadházy Ákos ezután felvetette Polt Péter legfőbb ügyésznek, hogy egyes vállalkozások megtéveszthették a pályázat kiíróját, és akár több milliárd forintos kárt is okozhattak az államnak így. Emellett megkérdezte, hogy vizsgálja-e az ügyészség hivatalból az említett rendszerek/ügyek vonatkozásában esetlegesen megállapítható jogellenes cselekményeket és az esetleges törvénysértésekkel kapcsolatos büntetőjogi felelősséget, illetve történt-e (történik-e) jogszabálysértés a használhatatlan rendszerek közbeszerzésében.

Polt Péter erre hivatalos válaszában azt írta Hadházynak, hogy kérdését tartalma alapján feljelentésként értékelte, és azt a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodának továbbította, írja a 24.hu. Ezután a rendőrségnek kell megvizsgálnia Hadházy kérdéseit, és eldöntenie, lesz-e a kérdések alapján eljárás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!