Négy állami vezetőnek és 78 képviselőnek bérel az állam közpénzen lakást

2024. július 31. – 12:03

Másolás

Vágólapra másolva

Négy állami vezetőnek bérel szolgálati lakást a kormány: Nagy István agrárminiszter, Vitályos Eszter kormányszóvivő, Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár és Mayer Gábor, a Navracsics Tibor vezette Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára kap lakhatást a fővárosban állami pénzből, írja a Hvg.hu. A lap minden tárcának adatigénylést küldött, és arra kérte őket, hogy listázva küldjék el, mely állami vezetőnek bérel az adott minisztérium közpénzből hivatali lakást.

Állami vezető lehet miniszter, a miniszterelnök politikai igazgatója, vagyis Orbán Balázs, a miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadója, vagyis Bíró Marcell, továbbá az államtitkárok, közigazgatási államtitkárok és a helyettes államtitkárok is. Ezeknek a vezetőknek jár hivatali lakás, bár elég kevesen élnek a lehetőséggel. Ezen kívül kaphatnak kiemelt egészségügyi ellátást, autóval kapcsolatos juttatásokat, üzemanyagkártyát, utazásokkal kapcsolatos juttatásokat, reptéri kormányvárót, a külföldi költségeiket fedezhetik, és számítástechnikai eszközöket is biztosíthatnak nekik.

Az adatigénylésből kiderült, hogy három állami vezető él a hivatali lakás lehetőségével:

  1. Nagy István agrárminiszter budapesti lakhatásáért minisztériuma havonta nagyjából 372 ezer forintot fizet ki.
  2. Vitályos Eszter kormányszóvivő egy 96 négyzetméteres lakást kap, amiért 470 ezer forintot fizet az állam.
  3. Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkárnak 160 négyzetméteres lakást bérelnek 230 ezer forintért.
  4. Mayer Gábor, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára 46 négyzetméteres lakást kapott, de arról nem ír a HVG, hogy mennyiért.

Több állami vezető egyébként Škoda Kodiaqot használ céges autóként, 2019-es és 2020-as modelleket, amelyek használtan általában nagyjából tízmillió forintért kelnek el.

Hivatali lakás az országgyűlési képviselőknek is jár egyébként: az Országgyűlés oldalán jelenleg elérhető szerződéslista szerint 78 képviselő kap lakást, ezek havonta mintegy 30 millió forintjába kerülnek az adófizetőknek.

Közben a legtöbb miniszternek az átlagbéremeléshez illeszkedő 14 százalékkal, míg az eddig bruttó ötmillió forintot kereső Lantos Csabának és Nagy Mártonnak 27 százalékkal emelkedett a fizetése 2024. júliustól.

A miniszterek zöme a 14 százalékos emelés után bruttó 3 millió 534 ezer forintot vihet haza, míg Lantos és Nagy bruttó 6 millió 362 ezer forintot keres. Orbán Viktor havonta 4 millió 771 ezer forintot kap miniszterelnökként, de az összegre még rájön az 1 millió 767 ezer forintos képviselői tiszteletdíj is, amivel együtt összesen havi bruttó 6 millió 539 ezer forintot kap júliustól.

Az államtitkári fizetések is emelkedtek, a korábbi 2 millió 321 ezer forintról 2 millió 651 ezer forintra. A miniszterek és az államtitkárok fizetéséről a miniszterelnök hozhat döntést. Az összes politikai felsővezető új fizetését ide kattintva lehet végigböngészni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!