Szijjártó: Rossz nézni, ahogy lesüllyed a hazugság mocsarába a lengyel diplomácia

2024. július 29. – 22:33

Másolás

Vágólapra másolva

Durvul az üzengetés a magyar és a lengyel külügy között, hétfő este Szijjártó Péter a Facebookon osztotta ki Magyarország egykori közeli szövetségesét:

„Mi nagyra tartjuk a lengyel diplomáciát, ezért is rossz nézni, ahogy az lesüllyed a hazugság mocsarába. Ezeregyedszer is ismételjük meg tehát: a békemisszió során Orbán Viktor miniszterelnök Magyarországot képviselte és nem az Európai Uniót. Talán most sikerül megérteni.”

– kezdi posztját a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártónak az a problémája, hogy a lengyel vezetés a napokban több éles kritikát is megfogalmazott Magyarország külpolitikájávl kapcsolatban Orbán Viktor tusványosi, Lengyelországot is bíráló beszéde után. „Nehéz barátokat szerezni, ha eközben valaki önző módon viselkedik” – mondta egy hétfőn megjelent interjúban Radosław Sikorski lengyel külügyminiszter. A politikus arról us beszélt, nem érti, hogyan fokozza Magyarország nemzetközi befolyását a Moszkva és Brüsszel közti egyensúlyozás, ami szerinte mindenki mást irritál. A lengyel vezetés nem engedné, hogy kínai rendőrök járőrözzenek Varsó utcáin, de Sikorski szerint mindenki úgy éli meg a szuverenitását, ahogy jónak látja – közölte.

Ezt megelőzően Władysław Teofil Bartoszewski lengyel külügyminiszter-helyettes is beszólt Orbánnak: „Mi nem üzletelünk Oroszországgal, ellentétben Orbán Viktor miniszterelnökkel, aki a nemzetközi közösség peremére szorult mind az Európai Unióban, mind a NATO-ban” – mondta vasárnap.

Szijjártó Péter vélhetően ezekre a kijelentésekre reagálva (bár Bartoszewskinek már visszaszólt egyszer vasárnap is) esti posztjában ismét kiáll a különutas magyar külpolitika és Orbán Viktor nyugaton sokat kritizált „békemissziója” mellett:

„Elszigeteltségről beszélni egy olyan miniszterelnök és kormány esetében, amely Európából mára egyedüliként tud kapcsolatot tartani egyszerre Kelet és Nyugat felé, nem vall túlzott bölcsességre. Mi mindenesetre várjuk vissza lengyel testvéreinket, vissza Közép-Európába” – írja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!