Cigizni csak elbújva lehet, hőbörgésnek nincs helye – írta egy gyermekvédelmi központ vezetője a munkatársainak

2024. július 26. – 09:23

Cigizni csak elbújva lehet, hőbörgésnek nincs helye – írta egy gyermekvédelmi központ vezetője a munkatársainak
A Gyermekvédelmi Központ Somogy Vármegye kezelésében álló egyik gyermekotthon egy szobája – Fotó: Gyermekvédelmi Központ Somogy Vármegye

Másolás

Vágólapra másolva

Melltartó és alsógatya viselése kötelező, és cigizni csak elbújva, a telek végében lehet – hívta fel munkatársai figyelmét a helyes viselkedésre a Gyermekvédelmi Központ Somogy Vármegye intézményvezetője. A lapunk birtokába jutott körlevelet azért írta Csatos Zsuzsanna intézményvezető, mert a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) főigazgatója, Cséplőné Gönczi Veronika és főigazgató-helyettese, Joó Aranka „járják a megyéket”.

Csatos Zsuzsanna a dolgozóknak írt levelében úgy fogalmazott: a főigazgató és a főigazgató-helyettes „kicsit körülnéznek, érdeklődnek arról, hogy élik meg a dolgozók a jelenlegi változásokat”. Júliusban ellátogatnak Somogy vármegyébe is.

A kormány kezdeményezésére márciusban soron kívüli hatósági vizsgálat indult minden állami fenntartású gyermekotthonban a bántalmazási esetek belső kivizsgálására fókuszálva. Ez idő alatt az intézmények ellenőrzése és a vezetők pszichológiai alkalmassági vizsgálata párhuzamosan zajlott, és ellenőrzik a dolgozók kifogástalan életvitelét is. Az nem világos, hogy ez adja-e az apropóját ennek a látogatásnak is.

A kormány azután fordult rá a gyermekvédelem kérdésére, hogy kiderült: Novák Katalin elnöki kegyelmet adott K. Endrének, aki egy gyermekotthon pedofil igazgatójának segített eltussolni az ügyét.

„Ne legyen egy kolléga sem, aki nem tud a várható látogatásról” – hívta fel a figyelmet levelében Csatos Zsuzsanna intézményvezető. Mint írta, a főigazgató és helyettese a dolgozók véleményére kíváncsi, de „nem azért küldöm ki a levelet, hogy a látogatásig hergeljék egymást”. Csatos figyelmeztetett, hogy „klasszikus értelemben vett hőbörgésnek nincs helye”, de „megfelelő stílusban” bármit el lehet mondani. Felvetette, hogy a dolgozók előre is megfogalmazhatják, mi az, amit „feltétlenül el szeretnének mondani” a főigazgatónak, így azok véleménye is eljuthat hozzá, akik éppen nincsenek műszakban.

Kérte, hogy fokozottan ügyeljenek a rendre. „Gyermekintézmény lévén lehet egészséges rendetlenség, hiszen nyár van, a játék ideje. De maszat, bagószag, dohánytöltésre utaló jelek, letakaratlan ételmaradék a hűtőben nem lehet” – írta. A személyi higiéniára is felhívta a figyelmet. „Legyen minden dolgozó ruhája tiszta, rendezett” – írta. „Minimum” térdet és vállat takaró ruházatot ajánlott, „hacsak nem sportnap van éppen”.

„Melltartó és alsógatya kötelező” – írta.

A dohányosoknak azt tanácsolta, hogy „bújjanak el a telek végében”, ne dohányzó munkatársakba botoljon érkeztében a főigazgató.

„Legyen hideg víz a hűtőben és süti vagy gyümölcs. Ne csak a vendégeknek” – írta körlevelében. Kért „egy tájékoztató telefont” is, lehetőleg már a látogatás alatt, de legalább a végén. Ha pedig kiderül, hogy hova megy tovább a főigazgató, szóljanak oda előre, írta.

Levélben kerestük meg Csatos Zsuzsanna intézményvezetőt, arra voltunk kíváncsiak, miért tartotta szükségesnek az utasítások megírását, és ellenőrzés hiányában is betartják-e ezeket a szabályokat az intézményben. Válaszában azt írta:

„Intézményvezetőként felhívtam a figyelmet Főigazgató asszony látogatására, valamint nyomatékosítottam az intézményi elvárásokat.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!