Egyetemi pontszámítási problémák: a bonyolultabb felvételi rendszer lehet az oka, de sok a kérdőjel

2024. július 25. – 15:11

Egyetemi pontszámítási problémák: a bonyolultabb felvételi rendszer lehet az oka, de sok a kérdőjel
A felsőoktatási felvételi eredményváró, a Pont Ott Parti a Budapest Parkban 2024. július 24-én – Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„A felvételi pontom több lett, mint a ponthatár, mégis olyan sms-t kaptam, hogy nem vettek fel az általam megjelölt szakok egyikére sem” – írta olvasónk szerda este, miután nyolckor a Felvi.hu-n közzétették az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat.

A képlet alapból egyszerű lenne: a különböző egyetemi szakokon különböző ponthatárokat állapítanak meg, és akinek ezeknél magasabb lett a pontszáma, azt felveszik az általa választott képzésre. Mindenkit csak egy helyre vehetnek fel, mégpedig az általa megjelölt jelentkezési helyek közül az első olyanra, amelynél a pontszáma eléri vagy meghaladja a megállapított ponthatárt. Erről a felvételizőket sms-ben értesítik.

A valóságban idén mégsem volt ennyire gördülékeny a rendszer: több olvasónk is azt írta, hogy bár a számításai szerint a pontszáma magasabb, mint a megállapított ponthatár, mégsem vették fel a megjelölt szakra. Ennek oka minden esetben ugyanaz volt:

a Felvi rendszerében nem a helyes pontszám szerepelt.

A Telexhez több olyan levél érkezett, amiben arról írtak, hogy a diákoknak az előre kalkuláltakhoz képest jelentősen kevesebb pontot rögzítettek, de olyanról is tudunk, akinek a reméltnél több pontot regisztráltak. Olvasóink tapasztalatai szerint egész egyszerűen rosszul számolt a rendszer: nem vette figyelembe a tanulmányi pontokat vagy a nyelvvizsgát, de az is előfordult, hogy a két pontszámítási lehetőség közül a kedvezőtlenebbel kalkulált.

A tapasztalatok szerint a problémát az jelenthette, hogy megújult a felvételi rendszer, nagyobb adminisztrációs teher hárult az egyetemekre: több helyen nem tudtak időben végezni a dokumentumok feldolgozásával. De az is lehetséges, hogy a felvételizők sem töltötték fel hiánytalanul a szükséges adatokat.

Van, aki 54 ponttal kevesebbet kapott, mint amit valójában elért

Gábor a Budapesti Gazdasági Egyetem és az Óbudai Egyetem kereskedelem és marketing levelező szakjaira adta be jelentkezését. Korábban direkt megnézte a Felvi.hu-n lévő követelményeket, és az alapján mindkét szakra elfogadták az emelt szintű angol és az emelt szintű digitális kultúra érettségijét. Mivel mindkét vizsgája jól sikerült, Gábornak az volt a legideálisabb, ha ezek pontszámait duplázza. Így 464 pontja lett. Mégis a Felvi szerint csak a BGE-n érte el ezt a pontszámot, az Óbudai Egyetemen valamiért az emelt szintű történelem érettségijét vették figyelembe, így azon a szakon 390 pontja lett. Bár Gábor első helyen a BGE-t jelölte meg, így ez nem jelentett akadályt, de nem érti, mi okozhatta az eltérést.

Egy másik olvasónk azt írta, bár ő feltöltötte a 11. osztályos bizonyítványát, az mégis egy rendszerhiba miatt törlődött, így nem a valós pontjait számolta a rendszer. „A hiba miatt 54 ponttal kevesebbem van, mint amit valójában elértem” – mondta.

Olyanról is tudunk, akinél még a ponthatár kiderülés előtt 0 pont szerepelt a felvételi profiljában. Más arról panaszkodott, hogy az intézményi pontokat nem számították be neki.

Olyan is volt, akinek bár a Felvi rendszere azt jelezte, feldolgozott státuszban van a nyelvvizsgája és az emelt szintű érettségije, az ezekre járó pontokat mégsem kapta meg.

Az új felvételi rendszer okozhatta a bonyodalmat

Többször kerestük az Oktatási Hivatalt amiatt, hogy mi okozhatja a pontszámítási problémákat, dolgoznak-e a megoldáson, de választ nem kaptunk. Az OH honlapján szerdán megjelent egy írás arról, hogy kihirdették az idei ponthatárokat, de ebben semmi utalást nem tettek a pontszámítási problémákra. A Hivatal honlapján hétfőn még az írta: alapvetően befolyásolhatja az eredményeket, hogy az egyetemek, főiskolák az intézményi pontok számítási szabályait mind maguk határozzák meg, vagy, hogy a középszintű érettségi vizsgaeredményeket nem százalékos értékükben számítják át érettségi pontokká, hanem átváltási táblázat szerint.

Hivatalos válasz hiányában biztosan nem lehet tudni, mi áll a pontszámítási hibák mögött, ahogy azt sem, hány embert érint a probléma.

Az tény, hogy a felvételizőknek idén nagyobb kihívást jelenthetett az összes dokumentum maradéktalan feltöltése. Ennek oka – ahogy arra az OH is célzott – ,hogy idén megváltoztak a felvételi követelmények. Eddig a képlet egyszerűbb volt: maximum 500 pontot lehetett elérni, aminek az alapját a tanulmányi (200 pont) és érettségi (200 pont) eredmények, illetve a központi többletpontok adták.

Az nem változott, hogy a középiskolai tanulmányi eredményekért járó 200 tanulmányi pont egyik felét a középiskolai osztályzatok adják: az utolsó két év végén adott jegyet adják össze, majd szorozzák meg kettővel. A tanulmányi pontok másik felét az érettségi átlageredményéből számolják: ez a középiskolai érettségi bizonyítvány százalékos eredményeinek átlagából tevődik össze, maximum 100 pont lehet.

Az érettségi pontokkal további 200 pont szerezhető, ezt két érettségi vizsgatárgy százalékos eredményéből számítják ki. Az elmúlt évekhez képest az érettségi pont számítása esetében az emelt szintű érettségiért járó pontokat 100 százalékos értéken, a középszintű érettségiért járókat pedig 67 százalékos értéken számítják át.

A legnagyobb változás a harmadik kategóriában, a többletpontokban van: az eddigi központi többletpontok helyett az egyetemek dönthetnek arról, milyen teljesítményre, körülményre adnak még további maximum 100 pontot. Így egyetemenként eltérő pontot érhetett a nyelvvizsga, a tanulmányi versenyen szerzett helyezés, a hátrányos helyzet, a sportteljesítmény vagy a munkatapasztalat.

Ez azt eredményezte, hogy egy jelentkezőnek egészen más felvételi pontszámai lehettek ugyanazon a szakon attól függően, hogy melyik egyetemet jelölte meg. Még egy egyetemen belül az egyes szakok között is óriási eltérések lehettek. Emiatt azt sem lehet kizárni, hogy több felvételiző tölthette fel hiányosan a dokumentumait, mint az előző években, hiszen mindenhova más volt a követelmény.

Ezzel párhuzamosan az egyetemekre is nagyobb adminisztrációs teher hárult: az intézményi pontokat nem az Oktatási Hivatal, hanem mindig az adott egyetem rögzíti

– írta az Eduline.

Hiába közeledett a határidő, sokaknak nem stimmeltek a pontszámai

A Felvinél régóta tudhattak a problémáról, legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy már július 15-én azt írták oldalukon: mind az Oktatási Hivatal, mind pedig a felsőoktatási intézmények kollégái folyamatosan dolgozzák fel a feltöltött dokumentumokat, beérkezett adatokat. A munka egészen a ponthatárok megállapításáig tart, és ez hatással van az E-felvételiben megjeleníthető felvételi pontszámokra is.

Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy akinek még volt feldolgozatlan dokumentuma, vagy nem érkezett be valamilyen elektronikus eredménye, ez nem a végleges pontszámát látta a rendszerben.

Ezzel párhuzamosan a felsőoktatási intézmények is végezték a saját adataik rögzítését, ezek eredménye is változtathatott a pontszámokon.

Közeledett a szerdai ponthatár-kihirdetés, de még mindig sokaknak nem stimmeltek a pontjai. A Felvi-n hétfőn egy újabb cikk jelent meg arról, hogy érdemes még egyszer átolvasni a pontszámítási szabályokat. Ebben azt írták: a jelentkezések feldolgozása továbbra is zajlik egészen a ponthatárok kihirdetésének napjáig, addig a pontszámok nem véglegesek.

A pontszámítás ábrája a Felvi-n – Forrás: felvi.hu
A pontszámítás ábrája a Felvi-n – Forrás: felvi.hu

Azt is írták, hogy ha a tudnivalók tanulmányozása után is maradtak kérdések, az Oktatási Hivatal ügyfélszolgálati munkatársai szívesen válaszolnak bármilyen speciális pontszámítási kérdésre. Hozzátették: figyelembe kell venni, hogy ebben az időszakban sok kérdés érkezik, így nem feltétlenül tudnak azonnal reagálni egy-egy megkeresésre.

Az ügyintézés pedig valóban lassú lehetett.

„A szomorú, sőt felháborító az egész ügyben az, hogy július 11. óta már 6 emailt írtam az OH-nak és a Felvi ügyfélszolgálatnak, és körülbelül 8 alkalommal telefonáltam, de nem kaptam segítséget”

– írta egyik olvasónk.

Van, aki arra panaszkodott, hogy a Felvi.hu ügyfélszolgálata azt mondja, keresse az egyetemeket, az egyetem viszont az Oktatási Hivatalhoz irányítja őt, és így sehonnan nem kap információt.

Más is próbálta emailben és telefonon is jelezni a problémát még a ponthatárok kihirdetése előtt, de nem kapott választ. Aztán már arról tájékoztatták őt, hogy lezárt a rendszer, már csak jogorvoslattal élhet a ponthúzás után.

A BME-n ellenőrzik a pontokat

Több egyetemet is megkerestünk, arra voltunk kíváncsiak, hogy hozzájuk érkezett-e panasz a pontszámítás miatt. A Corvinus Egyetem szerdán azt írta: hozzájuk egyetlen panasz érkezett, egy olyan dokumentum feltöltése miatt, ami az intézményi 100 ponthoz tartozó pontszámításhoz szükséges, a panasz kivizsgálása jelenleg zajlik az egyetemen.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) megkeresésünkre azt írta: „a 2024-ben indult új felvételi eljárás jelentősen megnöveli a felsőoktatási intézmények szerepét a felvételi eljárásban és a felvételizők adatainak feldolgozásában. A BME munkatársai jelenleg is ellenőrzik a számított pontokat és fogadják az esetleges hibás számításra vonatkozó bejelentéseket. Ezek alapján, a jogszabály szerinti korrekciós lépéseket minden esetben megteszik a munkatársak”. Az érintett esetekben folyamatban van az ellenőrzés.

A Pécsi Tudományegyetem azt írta: már az eljárás közben érkezett hozzájuk néhány jelentkezői észrevétel, panasz. Egy részük a pontok megítéléséből vagy rögzítési problémákból adódott, azokat azonnal korrigálták.

Viszont nagyobb részük nem volt helytálló, több esetben a jelentkező nem megfelelően értelmezte a pontszámítást.

Csütörtök reggel azt írták: folyamatosan érkeznek hozzájuk a kérdések és észrevételek, melyeket megválaszolnak, szükség esetén az Oktatási Hivatallal egyeztetnek.

A Semmelweis Egyetem honlapján szerdán este közzétett egy cikket, de ebben a pontszámítási problémákat nem említették, sőt, Merkely Béla rektor azt mondta: sikeresen vizsgázott az új típusú felvételi. Hermann Péter egyetemi tanár, oktatási rektorhelyettes a pontszámításról annyit mondott: várható volt, hogy a felvételi pontszámok valamelyest csökkenni fognak, ugyanakkor az eltérő felvételi eljárás miatt az idei év nem hasonlítható össze a tavalyival ilyen szempontból.

Érdemes jogorvoslattal élni

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a jelzések miatt idén esetleg máshogy fogják-e elbírálni a jogorvoslatokat, de egyelőre erről nincs szó. Ha valaki úgy látja, rosszul számolták ki a pontjait, a jogszabály szerint továbbra is a besorolási határozat kézhezvételétől 15 napja van fellebbezni.

A hibajelzéseket az info@oh.gov.hu vagy a felveteli.eljaras@oh.gov.hu címre lehet megírni.

A Nemzeti felsőoktatásról szóló törvény szerint „a felsőoktatási információs rendszer működéséért felelős szerv a besorolási döntés közlését követő tizenötödik napig a besorolási döntését módosítja, ha észlelése vagy a felsőoktatási intézmény jelzése alapján eljárási vagy olyan számítási hiba jut tudomására, amely kihat a döntés érdemére.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!