54 éves korában meghalt az ALS-ben szenvedő Dunavölgyi Erzsébet, Karsai Dániel betegtársa

2024. július 24. – 15:55

Másolás

Vágólapra másolva

54 éves korában meghalt Dunavölgyi Erzsébet, ALS-beteg, Karsai Dániel sorstársa, aki azért küzdött, hogy az eutanázia legalizálásával méltósággal vethessen véget életének – erősítette meg a hírt a Telexnek lánya.

Dunavölgyi Erzsébet 2022 augusztusában vette észre, hogy valami baj van az egészségével. Az 54 éves óvodapedagógus testnevelést tartott a gyerekeknek, amikor egy gyakorlat bemutatása közben nem tudott lábujjhegyre állni. „Az ember ilyenkor nem arra gondol, hogy halálos beteg” – mondta korábban a Telexnek. Erzsébet több mint harminc orvosnál járt, mire a ritka betegségek osztályán diagnosztizálták nála az ALS-t.

Dunavölgyi Erzsébet – Fotó: Bődey János / Telex
Dunavölgyi Erzsébet – Fotó: Bődey János / Telex

Másfél hónapja került be a hospice ellátásba, ahol fokozatosan romlott az állapota, oxigénre akarták tenni, és szondán keresztül táplálni, de ezeket visszautasította. Élete végén már lényegében csak feküdni tudott, a beszéd és a nyelés is nehezére esett – mondta lapunknak a lánya, aki szerint anyja az utolsó napjaiban már nem akart tovább élni. Dunavölgyi Erzsébet végül hétfőn halt meg egy budapesti kórház palliatív osztályán.

Erzsébet egyike volt azoknak a betegeknek, akik csatlakoztak Karsai Dániel alkotmányjogász eutanáziáért folyó küzdelméhez. Karsai az eutanázia legalizálásáért pert indított a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB). Erzsébeten kívül egy 63 éves ALS-beteg és egy szklerózis multiplexszel élő házaspár is külön életvégi döntésről szóló kérelmeket nyújtott be a strasbourgi bíróságra. Dunavölgyi Erzsébet perét a lánya viszi tovább.

Az ALS betegség gyógyíthatatlan. Az idő előrehaladtával a légzési funkciók megszűnnek, és a halál fulladás miatt következik be. A betegség azonban a mentális képességeket nem érinti. Az ALS átlagos túlélési ideje 2–5 év között van, de élhet valaki ennél sokkal kevesebb és több ideig is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!