Rákay Philip mohácsi csatáról szóló filmje meg is kapta az első állami támogatást

2024. július 23. – 18:12

Másolás

Vágólapra másolva

Ötmillió forint támogatást ítélt a Nemzeti Filmintézet filmszakmai döntőbizottsága a Mohács 1526 címen készülő filmnek, írja a 24.hu. A projekt ezt az összeget a forgatókönyv első változatának elkészítésére kapta. Az író Kis-Szabó Márk, aki Rákay Philippel és Szente Vajkkal közösen vett részt az állam által 4,7 milliárd forinttal támogatott Most vagy soha! című Petőfi-film elkészítésében is. A mohácsi csatát feldolgozó történelmi film munkálataiban is mindhárman részt vesznek.

A film ötletéről először Rákay Philip beszélt 2023 elején, akkor azt mondta, A rettenthetetlenhezhasonló végeredményt szeretne megvalósítani. A film megjelenését 2026-ra, a csata 500 éves évfordulójára tervezik, ezt Szente Vajk mondta tavaly augusztusban. A Nemzeti Filmintézet azóta el is fogadta a film ötletét, így érkezhetett meg az első támogatás, amelyet az intézet július 12-ei döntései között tett közzé.

Ezek között olvasható még az is, hogy 135 millió forinttal támogatják egy Zajkapitány címen készülő zenés romantikus vígjáték elkészítését is, amely Szabó Márton István első mozifilmes rendezése lesz. A történet egy öregedő DJ-ről fog szólni, akit a budapesti underground zenei életben követhetünk nyomon. A film az Inkubátor Program keretében készül, megjelenése szintén 2026-ban várható, derül ki a Nemzeti Filmintézet közleményéből.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!