PDSZ: Nem éri el a célját a kormány a mobiltelefonokat korlátozó rendelettel

2024. július 22. – 16:26

Másolás

Vágólapra másolva

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) álláspontja szerint szükségtelen a kormány mobiltelefonok használatát korlátozó rendelettervezete, és a gyermekvédelem ennél sokkal komplexebb téma – írták hozzánk eljuttatott reakciójukban.

A rendelettervezetben azzal indokolták az új szabályozás meghozatalát, hogy annak célja „a köznevelési intézményekben az egyes erőszakos cselekmények megelőzése, tanulók testi, lelki egészségének megóvása”.

A PDSZ álláspontja szerint a tiltott tárgyakra már eleve van szabályozás. A szakszervezet azt is hangsúlyozta, hogy a mobilhasználathoz hasonló szabályokat sokkal jobb lenne, ha az intézmények saját hatáskörben hozhatnák meg. A PDSZ ezt azzal indokolta, hogy minden intézménynek más kapacitásai vannak. Egyes iskolákban akár 800 okoseszköz tárolását kéne megoldani, ami nem is biztos, hogy lehetséges, főleg annak tekintetében, hogy rengeteg intézményben pedagógushiány van.

Július 18-án jelent meg a kormany.hu-n egy rendelettervezet, amivel a kormány 2024. szeptember 1-től erősen korlátozná, kvázi betiltaná az okoseszközök használatát az iskolákban. Többek között a mobiltelefonok is korlátozott tárgynak minősülhetnek tanítási időben az általános iskolákban, a gimnáziumok 5–12. évfolyamán, a szakgimnáziumok 9–13. évfolyamán. A tervezet szerint a telefonokat reggel ugyan be lehet majd vinni, de az eszközöket a diákoknak rögtön le is kéne adniuk a tanítás idejére.

A rendelettervezetről diákokat és tanárokat is megkérdeztünk. Kiderült, hogy már most is több iskolában korlátozza a házirend a mobilhasználatot saját hatáskörben, más iskolákban viszont aktívan használják az okoseszközöket a tanórákon. Egy pedagógus szerint alapvetően pozitív tapasztalatokat hozott magával a mobilhasználat korlátozása, de elismerte, hogy sok diák próbálja kijátszani a rendszert a „dupla telefonos taktikával”. Egyes diákok arról számoltak be, hogy mindenki kiakadt azután, hogy bezárták a mobilokat a szekrényekbe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!