Járvány nincs, de védőoltást javasolnak a várandósoknak, szamárköhögés ellen

2024. július 22. – 23:41

Másolás

Vágólapra másolva

Nemcsak az anyát, de az újszülöttet is védi a szamárköhögés elleni védőoltást, ezért bár járvány jelenleg nincs, a szakemberek az oltás beadatását szorgalmazzák, áll a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) központ közleményében, amelyet a 24.hu szúrt ki elsőként.

Mint írják, idén eddig 153 szamárköhögés-gyanús esetről érkezett bejelentés, amelyek közül 65 esetben derült ki, hogy valóban a pertussis nevű megbetegedésben szenved az érintett. 37 esetben ezt nem támasztották alá a klinikai vizsgálatok, a fennmaradó eseteket pedig még vizsgálják. A szakértők tapasztalata szerint az esetek szórványosan fordulnak elő, esetleg családon belül halmozódnak.

A szamárköhögés cseppfertőzéssel terjed, de antibiotikummal jól kezelhető, a felnőttek körében és az oltottak közt enyhe lefolyású. A szamárköhögés kifejezetten veszélyes azokra a csecsemőkre, akiket két hónapos korukban oltanak be ellene. Esetükben a betegség súlyos lefolyású, olykor a légzéskimaradás miatt halálos is lehet.

Az oltatlan újszülötteket leginkább a velük érintkező, őket ellátó családtagok veszélyeztethetik, ha hordozzák a baktériumot. A szakértők azt javasolják, hogy a szülés utáni első 6-8 hétben a szülők ne menjenek vendégségbe a babákkal, illetve kerüljék a zsúfolt helyeket is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!