Intenzív eső, viharos szél, villámárvizek: nagy változás előtt áll az időjárás

2024. július 22. – 22:27

Másolás

Vágólapra másolva

Rövid időn belül akár 50 milliméternél több csapadékra lehet számítani kedden a Duna vonalánál és attól keletre, ezért hét vármegyére adtak ki másodfokú (narancs) figyelmeztetést a Hungaromet munkatársai, írja az MTI. Az erről szóló közlemény szerint Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Pest vármegyében lehet kedden felhőszakadás, illetve intenzív záporok, zivatarok.

Békés, Fejér, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom vármegye területére elsőfokú (sárga) figyelmeztetés érvényes kedden éjfélig, felhőszakadás veszélye miatt. Ezeken a területeken az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt több mint 25-30 milliméternyi eső hullhat.

Az előrejelzés szerint kedden leginkább a Duna vonalának környezetében és attól keletre fordulhatnak elő zivatarok, ezek száma a késő délelőtti óráktól gyorsan nőhet. A zivatarokat felhőszakadás kísérheti: rövid idő alatt az egymást követő intenzív cellákból 50 milliméternyinél is több csapadék hullhat, elsősorban az Északi-középhegységben villámárvíz is létrejöhet. Az intenzív gócokban jégeső, környezetükben viharos, óránkénti 65-80 kilométeres, légzuhatagokban akár 90 kilométeresnél erősebb széllökések is előfordulhatnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!