Megjöttek a záporok, de még nem hozzák el a várva várt lehűlést

2024. július 20. – 14:26

Másolás

Vágólapra másolva

Megérkeztek a záporok, zivatarok, az ország csapadékosabb nyugati-délnyugati felén jelentősen felfrissült a levegő, ott már sehol nem mutat 30 fok feletti hőmérsékletet az Időkép hőtérképe. De a keleti országrészben is csökkent a hőség, legfeljebb 32 fok van.

A HungaroMet szombatra felhőszakadás és zivatar miatt adott ki elsőfokú figyelmeztetést a déli országrészre, mivel ott az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 mm-t meghaladó csapadék hullhat, továbbá a zivatarok környezetében villámlás, szélerősödés és jégeső is előfordulhat.

Forrás: HungaroMet Zrt.
Forrás: HungaroMet Zrt.

Az Időkép cikke szerint azonban a szombati lehűlés még csak átmeneti, nem ez hozza el a várva várt lehűlést. Vasárnapra távozik a csapadékot hozó légörvény, és visszatér a napsütés. Csupán keleten, északkeleten és a középső tájakon fordulhatnak elő rövid záporok, zivatarok a hét utolsó napján. A várható maximum hőmérséklet 28-33 fok lesz.

A hét első napján inkább csak nyugaton, kedden főként az Északi-középhegységben és az ország középső harmadán hűsíthetik záporok, zivatarok a levegőt. Illetve kedden már az északias szél is többfelé feltámadhat. Hétfőn és kedden 30–35 fokos kánikulában lesz részünk.

A hidegfront szerdán jön, ez többfelé hozhat esőt, záporokat, zivatarokat. Egyre többfelé feltámad az északnyugati szél, erős, a Dunántúlon és zivatarok környezetében viharos lökések kísérhetik. A hőmérséklet több fokkal visszaesik, a legmelegebb órákban 25–30 fokot mérhetünk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!