Elindult a Fidesz ellen a választáson, a tizenkettedik helyen sem engedik tanítani Lakatos Bélát

Legfontosabb

2024. július 20. – 13:00

Elindult a Fidesz ellen a választáson, a tizenkettedik helyen sem engedik tanítani Lakatos Bélát
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Az idei tanévzárás után Magyarország-szerte több ezer álláshirdetést töltöttek fel az internetre a tankerületek. Országosan második legtöbb álláshirdetése július közepén a Komárom-Esztergom vármegyéért felelős Tatabányai Tankerületnek volt, ők akkor 153 tanári, tanítói és egyéb állásba kerestek alkalmazottakat.

Az egyik álláshirdetésük a Bakonyszombathelyi Benedek Elek Általános Iskolába szólt, ott történelem–természettudományos tanárt kerestek. Az álláshelyre történelem–földrajz szakos tanári diplomával jelentkezett Lakatos Béla, aki korábban az Oktatási Minisztériumban dolgozott szakértőként, később hat évig egy másik iskola igazgatója volt. Lakatost 2010-ben a roma gyerekek és a fogyatékos tanulók iskolai integrációjáért az Európai Tanács is kitüntette.

A bakonyszombathelyi iskolában július 10-én, szerdán a szokásos eljárásnak megfelelően az igazgató interjúzott Lakatos Bélával. Mivel az intézménynek augusztus 16-tól új igazgatója lesz, a beszélgetésen részt vett a régi és az új intézményvezető is. Ők az egyedüli jelentkező Lakatost alkalmasnak találták a munkára, és közölték vele, hogy felveszik.

Pintérné Ballabás Márta jelenlegi, augusztus 15-én leköszönő igazgató erről azt írta nekünk: „(Lakatos Béla) elküldte a diplomamásolatát és a motivációs levelet. Beszélgettünk vele, ezen a beszélgetésen jelen volt a leendő igazgató, a helyettesem és én. Az interjú alapján alkalmasnak találtuk az állásra. Megbeszéltük, hogy a hiányzó dokumentumokat, jogviszonyigazolás, erkölcsi, pótolni fogja a ezen a héten.”

Lakatos a döntésnek megfelelően kikérte az erkölcsi bizonyítványát és összegyűjtötte a maradék szükséges dokumentumot is. Július 16-án, kedden aztán derült égből villámcsapásként érte, amikor Szteblák Zsuzsa, az augusztus végétől kinevezett új igazgató közölte vele: mégsem veszik fel az állásra. Indoklást nem kapott és úgy tudja: más jelentkező nem volt, az állásra pedig azóta is keresnek tanárt.

Megkérdeztük erről Pintérné Ballabás Márta leköszönő igazgatót, aki a váratlan fordulatról azt írta: „A leendő igazgató, Szteblák Zsuzsa a napokban meggondolta magát, de az indokairól szeretném, ha őt kérdeznék meg.” Megkérdeztük Szteblák Zsuzsát, de a kérdéseinkre nem kaptunk választ.

Öt éve ez megy

A történet megértéséhez érdemes kicsit visszamenni az időben, és végignézni, kicsoda Lakatos Béla. Lakatos a szegedi egyetemen végzett tanárként, majd 2000-től az európai uniós csatlakozást előkészítő PHARE-programok roma bizottságának elnöke és az Oktatási Minisztérium PHARE Forrásközpontjának igazgatója volt.

2004 és 2010 között a Komárom melletti Ács városban lévő Gárdonyi Géza iskola igazgatója volt, 2010-ben Ács város polgármesterévé választották meg, fideszes színekben. 2014-ben még fideszes színekben választották újra, eleinte csak kritizálta a kormánypártok romapolitikáját, majd kilépett a pártból, és 2018-ban már a Momentum országgyűlésiképviselő-jelöltje volt a választókerületben. A választások után nem sokkal lemondott a polgármesterségről.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Lakatos azt állítja: lemondása óta folyamatosan próbál visszamenni tanítani, de a tanárhiány ellenére sehova nem veszik fel. Szerinte a bakonyszombathelyi volt a 12. alkalom, hogy jelentkezett egy kiírt tanári állásra. Eddig általában valamilyen kifogással nem vették fel. Most azonban már kifogás sem volt, egyszerűen indoklás nélkül visszavonták korábbi ígéretüket, hogy felvennék.

De miért?

A nagy kérdés az: miért nem engedik tanítani? Lakatos azt állítja: politikai okokból. Miután 2018-ban a Momentum képviselőjelöltje volt, 2022-ben Márki-Zay Péter csapatában dolgozott, az ellenzéki összefogás romaügyi kabinetjét vezette. Ezután idén újraindult Ács polgármesteri pozíciójáért, de szoros versenyben alulmaradt Szentirmai István fideszes jelölttel szemben.

Megkérdeztük a Tatabányai Tankerületet Lakatos ügye kapcsán, amire azt írták: „Az igazgató az általa alkalmasnak tartott jelöltet terjeszti fel a szükséges dokumentumok csatolásával a tankerület részére, ahol a végzettség és szakképzettség megfelelőségén alapuló törvényességi ellenőrzés után történik meg a jogviszony létesítése. Tehát nem politikai alapú döntés alapján, hanem kizárólag szakmai kompetenciák szerint történik a kiválasztás.

A konkrét ügyben arról tudom tájékoztatni Önt, hogy sem Lakatos Béla sem más jelölt alkalmazása iránti felterjesztés tanári álláshelyre nem érkezett a Bakonyszombathelyi Benedek Elek Általános Iskolától a Tatabányai Tankerületi Központhoz.”

Vagyis a tankerület szerint Lakatos foglalkoztatása nem náluk, hanem még az iskolában bukott el. Ez egybecseng azzal, hogy Lakatos azt állítja: az interjú előtt informálisan egyeztetett a tankerülettel, ahonnan arra biztatták, hogy nyugodtan adja be a jelentkezését.

Úgy néz ki tehát, hogy tényleg Szteblák Zsuzsa leendő igazgató nem akarja, hogy Lakatos dolgozhasson, és ő is néhány nap alatt tett 180 fokos fordulatot az ügyben, amiről nehéz elképzelni, hogy őszinte megvilágosodás következménye. Lakatos Béla azt mondja: fentről utasították Szteblákot, szerinte Czunyiné Bertalan Judit választókerületi képviselő nem engedi, hogy újra tanárként dolgozhasson.

Megkérdeztük erről Czunyiné Bertalan Juditot, aki azt nyilatkozta: „Lakatos Béla állítása sértődöttségből fakadó aljas rágalom, hazugság. De nem is várhatunk tőle mást, miután mind az ácsi, mind a térségbeli választók többször utasították már el. A mostani hazugságát, ha jóindulatú akarok maradni, a nagy hőségnek tudom be, bizonyára a nagy meleg megártott neki. Bár komoly önértékelési zavara miatt nem kell neki kánikula, hogy hazudjon, rágalmazzon, és alpári stílusban fenyegessen másokat.”

Bárhonnan jött is a döntés, a következménye az, hogy a több ezer fős tanárhiány ellenére egy kétdiplomás, az Európai Tanács által kitüntetett tanár és oktatási szakértő nem taníthat Magyarországon. Lakatos Béla két hónapja munkanélküli, most önkormányzatoknál próbál munkát keresni, azon gondolkodik, hogy portásnak vagy sofőrnek áll.

Lakatos Bélával októberben készítettünk interjút, azt itt lehet visszaolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!